Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Catalan English French Spanish

Més solars i menys comerç. Aquesta operació de matemàtica bàsica radiografia el perfil actual del barri de Vallcarca. Aquesta situació, entre d’altres afectacions, provoca que el veïnat hagi de desplaçar-se fins a altres barris per cobrir les necessitats del dia a dia. Per aquest motiu i per la inquietud d’apostar per un consum ecològic i de proximitat, la Societat Catalana d’Educació Ambiental, que gestiona l’Aula Ambiental Bosc Turull, i diverses entitats i col•lectius del barri s’estan organitzant per dur a terme una iniciativa que fomenti un consum responsable, ecològic i de proximitat a Vallcarca i enforteixi les relacions veïnals i l'ús de l'espai públic: Fem mercat!. La primera cita (esperem que n'hi hagi moltes més) serà el matí del dissabte 16 de setembre a la placeta de la sortida del metro d'Av. Vallcarca.

Amb la celebració del Fem mercat es vol promoure una agricultura local i de temporada, justa social i ambientalment, i un consum responsable que eviti la despesa en envasos, agroquímics i combustibles que comporten els productes d’importació. Així mateix, també s’aposta per potenciar els valors comunitaris, divulgar, participar i generar xarxes de recolzament veïnal, d'apoderament ciutadà que provoquin canvis en valors i estils de vida i que permetin avançar cap a una ciutat més sostenible, justa i cohesionada.

fondo de madera con cesta llena de verduras 23 2147609629

La iniciativa pivota sobre tres eixos claus pel que fa als productes que s’hi podran trobar. En primer lloc, es prioritzaran aquelles productores i productors de proximitat, ja que d’aquesta manera s’aconsegueix minvar la petjada ecològica de la traçabilitat dels aliments i productes. En segon lloc, s’apostarà perquè no hi hagi intermediaris en la venda, sinó que les persones que posin la parada siguin les mateixes que conreen o elaboren els productes oferts. I finalment, en tercer lloc, es posa especial èmfasi en que tot el que es vengui el dia del Fem mercat sigui ecològic, evitant l’ús de transgènics i químics.

Però la jornada no girarà només entorn al consum més convencional, sinó que també es fomentaran altres formes de consum basades en l’intercanvi, un espai viu d’intercanvi de sabors i sabers, on es mostrin les potencialitats de satisfer col•lectivament les necessitats, on s'intercanviïn o es reparin productes, coneixements i serveis, on es facin activitats lúdiques i tallers, on es pugui debatre el model comercial que es vol per al barri, on es recuperi la plaça com espai públic de interrelació veïnal per intercanviar aliments i molt més.

El dissabte 16 de setembre es posarà el primer gra de sorra per tal d’aconseguir que Vallcarca tingui un espai de trobada veïnal on es potenciï la producció ecològica i de proximitat. Us hi esperem!!

Gemma Sanahuja, Societat Catalana d'Educació Ambiental.