Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Catalan English French Spanish

L’any 2014 a través de l’impuls i la voluntat d’alguns socis i sòcies de l’entitat i prenent com a font d’inspiració l’article de l’Esther Vivas, titulat Sant Jordi, roses i espines, la Societat Catalana d’Educació Ambiental va endegar la campanya #RosesSenseEspines.
Cada Sant Jordi des de la Societat Catalana d'Educació Ambiental tornem a promoure aquesta campanya per reflexionar sobre el impactes socials i ambientals del consum de roses.

Un any més s'acosta la tan esperada data de Sant Jordi, on tota Catalunya s'inunda de llibres i roses regalats amb molta il·lusió. Aquest any volem compartir les iniciatives sostenibles que hi hauran perquè aquesta il·lusió sigui sostenible i responsable.

 RosesSenseEspines19

 

Reflexionem sobre els impactes...
La producció i comercialització de les roses amaguen un impacte molt negatiu en l'àmbit laboral i mediambiental. La major part de les roses que es venen per Sant Jordi són d'importació, la majoria arriben de Kenya, Etiòpia, Colòmbia i l'Equador, i el seu cultiu comporta greus impactes ambientals o socials. A sobre el 90% de les roses que es venen a Sant Jordi són importades, com ho presenten a un vídeo-reportatge de betevé realitzat al 2014.
Els impactes de la indústria de les flors són locals i globals. Per entendre els impactes globals que crea aquest tipus d'indústria cal veure-la com a part d'un sistema globalitzador, és dir dependent i condicionador de les exportacions. Un sistema que funciona basat en el capitalisme i en les lleis del mercat, que serveixen per a l'enriquiment d'uns pocs. En canvi la solució la podem plasmar des d'un punt de vista més local, individual i col·lectiu. No ens podem oblidar de la importància i el poder que tenim com a consumidors i consumidores.
D'altra banda la utilització, que realitzen les grans empreses, de les millors terres agrícoles per les plantacions ha estat una de les causes que les comunitats perdin seguretat i sobirania alimentaria.
El creixement de les plantacions implica també l'ús intensiu de plaguicides. Per obtenir una flor es necessita utilitzar una mitjana de 80 classes de químics com fertilitzants, plaguicides, etc. Una vegada que les empreses exploten els recursos que necessiten, com l'aigua, l'energia i principalment el sòl, es retiren i no assumeixen la seva responsabilitat dins el territori afectat.
Es tracta d’una indústria en mans de grans empreses, amb forta inversió estrangera, especialment nord-americana i japonesa, que privatitza els béns naturals. La indústria de la floricultura necessita quantitats ingents d’aigua, fet que provoca la sobre explotació d’aqüífers i l’escassetat d’aquest recurs hídric imprescindible.
Tot això com us podeu imaginar, comporta conseqüències no només ambientals sinó també socials, econòmiques, culturals... Un exemple és la pèrdua d’identitat cultural de molts dels indrets que són explotats pels seus recursos i mà d'obra.
Però no només podem parar atenció a les roses en si, l'embolcall que l'envolta és gairebé o fins i tot més destructiu pel planeta com la mateixa producció en aquest cas de la rosa. És hora de buscar una alternativa eficaç al plàstic i començar a substituir-lo.
Us deixem un interessant article de l’associació Acción Ecológica (Ecuador) que tot i ser del 2000 continua sent d’actualitat. L’article descriu la problemàtica que té la indústria de les flores.
Explorem opcions...
Hi ha opcions per celebrar aquesta diada de Sant Jordi d'una manera sostenible.
A continuació us plantegem diferents alternatives al consum típic de les roses :
Us presentem a un productor de roses kilòmetre 0 produïdes al Maresme. Per mes informació podeu veure el vídeo
No és fàcil trobar roses amb segell de garantia d’haver estat cultivades amb cura pel medi ambient i les condicions laborals (com FLP), no en la quantitat de venda actual. Però a continuació us presentem uns segells i comerços que existeixen que verifiquen la qualitat de les roses:
• Flower Label Program http://flp.greendata.de/
• Bigot Fleurs
• EligFlor https://www.nuptialflor.com/
• Fairtrade International https://www.fairtrade.net/
• Kenya Flower Council http://kenyaflowercouncil.org/
• Roses ecologicas per Sant Jordi http://www.rosesxsantjordi.es/modules.php?name=webstructure&idwebstructure=1
• Bertran (Teià): Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 37 35 94
• Roses Floriach (Vilassar): Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. 649 888 153
També podem fer les nostres roses! Les opcions són innumerables:
Roses de cartró, de tela , de paper, de fil, i més opcions creatives!
Des de la web de Xarxanet proposen també alernatives per un Sant Jordi més sostenible, com per exemple un lloc per agafar roses que duran per sempre.
Les alternatives les podem imaginar a gran escala o a petita:
• Alternatives a escala internacional: que les relacions comercials internacionals no permetin l’explotació de les persones i el medi d’aquesta manera. Per això, cal pensar quines iniciatives poden afavorir un canvi global i polític d’aquesta magnitud: les eleccions europees, les lluites contra els tractats internacionals com ara serà l’ACTI, un tractat de lliure comerç i inversions entre Europa i EEUU (o dit d’una altra manera: la propera crisi…), les propostes de La Via Campesina…
• Alternatives més properes a la nostra vida diària: regalar llibres; regalar punts de llibre; regalar poemes de roses; regalar altres flors locals; regalar somriures; fer roses amb material reciclat; pintar roses; informar-se sobre la realitat de la producció massiva de roses; comprar roses amb segell FLP (no es troben fàcilment); regalar productes de comerç just (potser trobem té de rosa); regalar massatges amb essència de rosa; regalar “el nom de la rosa”; regalar roses de xocolata (de comerç just), regalar una verdura ecològica de color vermell; regalar fotos de roses…


Us animem a gaudir d’una diada de Sant Jordi més sostenible i compartir totes les iniciatives en les xarxes socials amb el hashtag #RosesSenseEspines perquè la comunitat de consumidors i consumidores d’un Sant Jordi sostenible siguem cada vegada més i tinguem cada vaga més força!