Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

 

logoeducacioambiental26GUn 26 de gener més, celebrem i reivindiquem l’Educació Ambiental com eina transformadora que ens permet analitzar i entendre per actuar davant els reptes socioambientals de la nostra societat.

Des de la SCEA volem donar visibilitat a les propostes d’educació ambiental que fan educadors/es i entitats, col·lectius i empreses que es dediquen a l’Educació Ambiental arreu de Catalunya.

Compartim amb vosaltres activitats que ens han fet avinent, programades per aquesta setmana de gener, i que s’emmarquen en la celebració d’aquesta efemèride anual.

Dissabte 12 de gener

NOU BARRIS ES MOU PER A LA SOSTENIBILITAT

Plaça de Nou Barris (Barcelona). Seu dels districte. D’11 a 14 h

Tallers per a tota la família:

-Construeix el teu Hort Vertical

-Vine a fer el teu FUROSIKI

-Descobreix la tècnica per fer KOKEDAMA

-Contacontes: contes d’aigua sense paraigua

Obra de teatre "La Botigueta"

Un espectacle de teatre i titelles per a tota la família on el públic participa,

decideix i construeix com fer un consum responsable. Atreveix-te a entrar a la Botigueta màgica de l'Amàlia per convertir-te e un comprador/a amb super-poders.

JORNADA TEMÀTICA “L’HORT ESCOLAR i EL COMPOSTATGE A L’ESCOLA”

Escola Pompeu Fabra de Manlleu (Osona). De 9:30 a 14 h.

L’hort escolar: conceptes bàsics de l'agricultura ecològica escolar des d'una perspectiva agroecològica.

L’hort en el context escolar per descobrir les seves potencialitats de transformació de l’espai i aproximació a la natura i els ecosistemes. Aspectes a tenir en compte per a la posada en marxa, la gestió i el manteniment (ubicació, preparació de la terra, organització de les plantacions, la salut de les plantes, fauna auxiliar...). Introducció al compostatge.

A càrrec de Joan Solé, llicenciat en biologia, formador i educador ambiental expert en horts ecològics familiars i escolars. Assessor del programa Escoles + Sostenibles de l’Ajuntament de Barcelona i impulsor de diverses iniciatives en l’àmbit de l’educació ambiental.

Presentació del projecte d’hort de l’escola Pompeu Fabra

A càrrec de les mestres de l’escola. Intercanvi d’experiències entre els assistents.

L’hort com a procés d’aprenentatge.

Pautes perquè l'hort escolar esdevingui un projecte d'escola incidint en la participació i la gestió col·lectiva. Exploració de les potencialitats didàctiques. Propostes de gestió, recerca, estudi i experimentació. Recursos a l’abast per posar en pràctica amb l’alumnat i la comunitat educativa.

Divendres 25 de gener

ECOGIMCANA DEL DELTA DE L'EBRE

Escola d'Aqüicultura de l'institut els Alfacs (Carretera Poble Nou, 43540 Sant Carles de la Ràpita, Tarragona)
De 10:25 a 12:25 h

El CFGS Educació i Control Ambiental ens ofereix una aproximació lúdica al coneixement del medi natural, la problemàtica ambiental i el desenvolupament sostenible del Delta de l'Ebre. Els equips competiran en una sèrie de proves on hauran de mostrar tant qui son els millors coneixedors del Delta com la seva habilitat en el desenvolupament de les proves. La diversió està assegurada!
Destinataris: Alumnat de l'Escola d'Aqüicultura

 

Dissabte 26 de gener

DESCOBERTES EN FAMÍLIA: Jocs de bosc

Parc de Collserola. A les 11 h i a les 12:30 h

Ens aproparem al bosc de Collserola a través de petits jocs motivadors d’observació, farem un petit taller per il·lustrar allò que hem descobert al llarg de la nostra passejada.

Activitat gratuïta.

Lloc: Centre d’Informació del Parc Natural de la Serra de Collserola. Ctra. De l’Església, 92 Barcelona

Cal inscriure’s el mateix dia al Centre d’Informació. Places limitades, 20 persones per sortida.

Més informació: 93 280 35 52 www.parcnaturalcollserola.cat

CONTROL DE LA PROCESSIONÀRIA - JORNADA COMUNITÀRIA DE MANTENIMENT.

Aula Ambiental Bosc Turull (Passeig Turull, 2 08023 Barcelona)

Horari: d'11 a 14 h

Us convidem a participar de la jornada de prevenció i control de la plaga de la Processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa). Coneixerem què és la processionària, el seu cicle de vida, com ens afecta i els diferents mètodes de control existents, i hi haurà pica-pica d'agraïment per la vostra col·laboració en la millora del Bosc Turull. Activitat gratuïta.

Cal inscripció prèvia: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / 932133945

CONSTRUÏM MENJADORES PER OCELLS

Casa de l’Aigua de Trinitat Nova. (Carrer Garbí, 2 08033 Barcelona)

Horari: d'11 a 14 h

Amb l’arribada del fred, molts ocells tenen dificultats per trobar aliments. Farem menjadores amb material reutilitzat, que després col·locarem al arbres del voltant. Podreu venir a veure’ls, conèixer-los i mirar-los amb els binocles.

Activitat gratuïta.

Cal inscripció prèvia: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. / 934637771

XARXA AIGUA, EDUCACIÓ I COMUNITAT

Mas del Director, Reserva Natural de Sebes i Meandre de Flix, (43750 Flix, Tarragona).

Horari: de 10 a 14 h.

Arriba la tercera jornada de la Xarxa Aigua, Educació i Comunitat. Les jornades pretenen facilitar un espai de reflexió i intercanvi d’experiències entre persones, entitats i institucions que tenen propostes i programes educatius relacionats amb l’aigua (aigües continentals), amb l’objectiu de fer créixer conjuntament les xarxes de col·laboració. Les propostes recollides s’inclouran en un espai web de recursos educatius relacionats amb l’aigua. www.aiguaieducacio.cat

Si sou una entitat, escola, entitat d’EA, equipament, associació, empresa, docent… i voleu participar del projecte feu-nos arribar la vostra experiència i/o participeu de les jornades presencialment. Us ho posem fàcil, activitat gratuïta. Contacteu amb nosaltres a: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Inscripcions: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. Activitat reconeguda pel Departament d'Ensenyament com a hores homologades de formació.

TALLER DE DECREIXEMENT PER A EDUCADORS/ES AMBIENTALS

Cal Temerari (Sant Cugat del Vallès) a les 10 h.

Taller de Decreixement per Educadors/es Ambientals del que esperem treure idees per avançar en la nostra passió/feina.

Cal que us hagueu mirat els documentals DEMAIN i DECREIXEMENT .Farem grupets per preguntes i una estona de debat intern. Farem posada en comú de cada grup/pregunta i conversa amb tothom. Activitat gratuïta. Les preguntes:

Què hi ha en el Decreixement que ens serà útil en l’educació ambiental?
Quines experiències educatives coneixes o podrien ser interessants per treballar el Decreixement?
Més informació: OSEA. Organització Santcugatenca d’Educació Ambiental

JORNADA TEMÀTICA “L’ENERGIA” recursos i propostes escolars

-Programa escoles verdes-

Centre cívic Can Pau Raba de Vic. De 9:30 a 14 h

Xerrada El sol com una de les principals energies renovables.

A càrrec de Santi Altimiras, exprofessor de l’IES Vic i CEO de Altimiras Energies Renovables.

Visita guiada a l’edifici de Can Pau Raba

A càrrec d’un tècnic de medi ambient de l’Ajuntament de Vic.

Recorregut per conèixer el funcionament d’algunes aplicacions de les energies renovables a l’edifici (energia solar fotovoltaica per obtenir electricitat i energia geotèrmica per climatització).

Presentació d’experiències didàctiques al voltant de l’energia.

Un projecte compartit entre totes les escoles del municipi. L’energia que mou Súria.

A càrrec de les mestres Marisa Gusart, Montse Colom i M. Àngels Casasayas.

Recursos i propostes didàctiques a l’abast.

Presentació de diferents recursos pedagògics per treballar les energies a l’aula. Maletes pedagògiques, com fer una cuina solar, etc.

APRENEM I ACTUEM A LA BASSA DE MAS ASCARNÓ

Punt de trobada: Estació de trens (RENFE) de Caldes de Malavella
De 9 a 13 h.

Creació d'una nova bassa temporal a la finca en custòdia de Mas Ascarnó (Caldes de Malavella) amb la finalitat d'augmentar el número d'hàbitats aquàtics per amfibis i invertebrats, que necessiten aquests tipus d'ambients per a la seva reproducció. També extraurem vegetació al•lòctona perquè no s'escampi pel camp. Amb aquestes actuacions continuem amb les actuacions de millora de la finca.
Cal portar roba i calçat còmode.

Més informació o inscripcions a: www.sorellona.org/ Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la."> 

SEMINARI: L'AIGUA A LES NOSTRES LLARS 

Rector Triadó, nº 13 - 08014 Barcelona

De 10 a 14 h

Seminari de quatre hores destinat a aprendre diferents sistemes d’estalviar aigua a casa, característiques de les aigües (xarxa, envasada i filtrada a casa), etc. Estudiem les implicacions de disposar una aigua adient per a la nostra salut, tant per a beure com per a cuinar. A la fi es fa un tast d’aigua i es procura resoldre tots els dubtes que al voltant de l’aigua poguin sortir durant el seminari.
Organitza: L'aula de l'aigua

II JORNADA REVO 2019 - Ciutats i Pobles en Transició, construint futurs possibles

Espai Veïnal - Sala Calàbria (C/ Calàbria, 66 de Barcelona)

De 9 a 17:30 h

Ciutats en transició és el nom d’un moviment ciutadà d’escala mundial que persegueix transformar les comunitats i fer-les resilients davant dels problemes ambientals i climàtics derivats del model de consum i producció basat en l’explotació sense límitsdels recursos naturals i dels combustibles fòssils.
L’objectiu de la jornada és mostrar experiències que s’estan duent a terme en diferents comunitats, que ens acosten a l’objectiu d’aconseguir una societat més sostenible i saludable, que s’organitza per fer front al canvi climàtic, per aconseguir el màxim benestar amb el mínim malbaratament de recursos, que protegeix el seu entorn natural perquè és conscient del seu valor per a cobrir necessitats fonamentals com l’alimentació i l’oci i, en resum, una comunitat més integrada en el seu entorn més proper.
L’estructura de la jornada consta d’una primera part teòrica en la qual s’exposen les causes i la necessitat de transitar cap a una societat sostenible i resilient als canvis que es preveuen en el futur. En aquest marc teòric es mostraran algunes experiències que s’estan desenvolupant en diferents pobles i ciutats que reforcen el protagonisme de la comunitat per aconseguir canvis de comportament i per transitar cap a una economia lliure de carboni i compromesa amb els valors de cohesió i col•laboració en enfront de l’individualisme i la competició.
La jornada acaba amb la realització d’un taller sobre la implantació de les energies renovables i de mesures d’estalvi energètic amb una visió pràctica, enfocada a facilitar la seva implantació en edificis aïllats o comunitaris. Els participants podran preguntar als experts les vies per superar les dificultats de la implantació, ajudes,tràmits, fórmules d’abaratir costos,alternatives, etc. Els ponents formen part d’empreses especialitzades o usuaris que ja han iniciat la implantació d’aquestes mesures en edificis comunitaris.
INSCRIPCIONS
Gratuït
Organitza: Revo Prosperidad Sostenible

PLANTES QUE NETEGEN L’AIRE.

CENTRE DE NATURA DE CAN SOLER - Carretera de Sant Cugat, 114-132

Per arribar en transport públic metro Vall d’Hebron L3 i 5 i bus del barri 112. Des del metro caminant són 10’

A les 10:30 h


Recorregut per conèixer les espècies d’arbres més importants de la finca i el seu valor com a proveïdors de qualitat de l’aire. Es prendran dades i es faran fotografies per començar a fer un catàleg fotogràfic de la flora de Can Soler.

26 Dia Mundial de l'Educació Ambiental
28 Dia Mundial de la Reducció de les Emissions de CO2

Requereix inscripció: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CENTRE DE NATURA DE CAN SOLER
Obert els 2n i 4r divendres i dissabtes de mes de 9.30 a 14.00
Carretera de Sant Cugat, 114-132
08035 Barcelona
664 117 871 (dimarts i dijous de 10 h a 14 h)
Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Per arribar en transport públic metro Vall d’Hebron L3 i 5 i bus del barri 112. Des del metro caminant són 10’

LLUMS I OMBRES AL VOLCÀ DEL CROSCAT
 
Centre d’Informació de Can Passavent

A les 11 h


Amb motiu del Dia Internacional de l’Educació Ambiental, el 26 de gener, Tosca i Òmnium Cultural de la Garrotxa, conjuntament amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, donaran protagonisme als conflictes socioambientals que històricament i en l’actualitat s’han anat succeint al voltant del volcà del Croscat.
 
La Reserva Natural del Volcà del Croscat serà el punt d’inici per tal de valoritzar les mobilitzacions de finals dels anys 70 que van motivar la protecció de la Zona Volcànica de la Garrotxa i la creació del primer parc natural de Catalunya.
 
La sortida, coguiada per educadors de l’equip de Tosca i d’Òmnium Cultural, s’iniciarà al Centre d’Informació de Can Passavent a les 11 del matí.
 
Ara fa dos anys Òmnium Cultural va presentar la campanya “Lluites compartides” en la qual s’exemplificava “Salvem els volcans” com la mobilització històrica que va contribuir a la millora de patrimoni del país. “Salvem els volcans”, que tenia com a objectiu la salvaguarda dels volcans de la Garrotxa de l’explotació minera, va atorgar al volcà del Croscat un paper central. En l’actualitat, els materials i els cons volcànics que el formen, com a mostra dels recursos naturals limitats i d’elements patrimonials característics del territori, són objecte de pràctiques de revalorització sostenible que garanteixen el seu futur.  

Inscripcions: Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.


 

Diumenge 27 de gener

LA FEIXA DELS OCELLS DE CAN COLL

Can Coll CEA. Carretera de Cerdanyola a Horta km. 2 Cerdanyola del Vallès.

De 10:30 a 13:30 h

Antiga feixa de conreu de la finca de Can Coll, disposada per a l’observació dels ocells hivernants del Parc Natural de la serra de Collserola. Consta de 5 aguaits amb capacitat per a 20 persones; diverses menjadores, una petita bassa artificial, una zona conreada i una petita plantació d’arbres de fructificació tardana.

Activitat gratuïta, recomanada per a majors de 7 anys. Servei de préstec gratuït de prismàtics i materials per a la identificació.

No cal inscripció prèvia. Informació i préstecs a la recepció de la masia.

Més informació: 93 692 03 96 www.parcnaturalcollserola.cat

 

EXPOSICIÓ "SOM NATURA"

Sala d'exposicions temporals del Museu de Ciències Naturals de Barcelona (Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, Parc del Fòrum).

Del 15 de gener al 10 de novembre de 2019

Som Natura és una producció conjunta del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya. La inauguració tindrà lloc el dimarts 15 de gener, en roda de premsa, al Museu de Ciències Naturals. L'acte serà presidit per l'Hble. Sr. Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, i pel Sr. Joan Subirats, comissionat de Cultura.
L’exposició, disponible fins el 10 de novembre de 2019, convida a fer a un recorregut dividit en 7 àmbits amb l’objectiu que les persones entenguin el que integra el concepte Biodiversitat, sentint-se’n part, i que surtin convençudes que cal adoptar una actitud de compromís i actuar per aturar la pèrdua de biodiversitat que estem patint, així com invertir esforços en restaurar els sistemes ecològics que s’han malmès. L’exposició pretén transmetre que aquestes accions són indispensables per garantir la cobertura de les necessitats bàsiques, la salut i el benestar de les persones. 
SOM NATURA proposa una experiència audiovisual en tres parts. En la primera, una atmosfera immersiva que alterna imatges de gran bellesa amb d’altres de degradació ambiental del planeta ens commou i ens interpel•la. La segona part mostra projectes innovadors i sostenibles en marxa a Catalunya i, finalment, ens anima a passar a l’acció: presenta un centenar d’iniciatives de ciència ciutadana on tothom pot trobar la seva forma de participar per aturar la pèrdua de biodiversitat.
Consulta els horaris de l'exposició i més info aquí.

Preu entrada: 6,5 € (normal) o 4,50 € (reduïda)
Organitza: Museu de Ciències Naturals