Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Què és?

La Maleta de l’energia és - en el sentit literal i metafòric - més que una maleta. És un conjunt de recursos materials i escrits adequats a l’educació infantil (2n cicle) i l’educació primària (cicles inicial, mitjà i superior) per a l’ensenyament i l’aprenentatge de continguts sobre el tema de l’energia.

D'on ha sortit?

Davant la convocatòria del Departament de Medi Ambient i Habitatge d’elaborar recursos per a l’ensenyament i l’aprenentatge sobre el canvi climàtic, un grup de socis de la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA), va pensar que tot i ser una temàtica rellevant i d’actualitat, les dificultats per abordar-la representaven un obstacle cognitiu insalvable per alumnes d’educació infantil i primària.


Simultàniament pensàvem que una manera d’arribar, en etapes posteriors, a la comprensió d’un concepte tant complex com el de canvi climàtic, era proposar a l’alumnat una primera aproximació als fenòmens energètics: els usos i transformacions de l’energia, la identificació d’alguns aspectes sobre el seu consum, el consum racional, la identificació de les conseqüències ambientals que comporta el malbaratament dels recursos energètics i la responsabilitat associada que ens cal a grans i petits.


És així com va sorgir la idea d’oferir al professorat d’aquestes etapes educatives un seguit de materials senzills i propostes d’activitats d’exploració i d’experimentació sobre algunes fonts d’energia, en particular les fonts d’energia renovables (aigua, vent, sol …). També trobem propostes per construir, jugar i analitzar objectes que funcionen amb diferents tipus d’energia (elèctrica, magnètica, mecànica, etc.).

Propòsit

La Maleta de l’Energia té com a propòsit oferir al professorat d’educació infantil i primària un conjunt de recursos atractius i de fàcil utilització, així com coneixements bàsics sobre el tema, activitats per a fer a l’aula, al laboratori, al pati...

Què conté?

La Maleta conté joguines i aparells diversos que funcionen amb energia solar, eòlica, elèctrica, magnètica, electromagnètica i hidràulica. 
També trobem materials, objectes i eines per a la construcció de prototips, maquetes, joguines o màquines impulsades amb diferents tipus d’energia. I finalment conté una carpeta amb una col•lecció de fitxes d’activitats, informatives i de recursos. FITXES D'ACTIVITATS

A les fitxes d’activitats trobem els següents apartats:

1. Nom de l’activitat. Dóna una certa idea sobre la temàtica i l’activitat.

2. Tema. Fa referència a la seva vinculació amb algun tipus d’energia.

3. Què ens proposem amb aquesta activitat? Fa referència als objectius de l’activitat, en concret explicita què s’espera que aprengui l’alumnat.

4. Materials. Enumera i/o descriu els materials necessaris:
- Materials de l’escola: són els que habitualment es troben a les escoles.
- Materials de la Maleta: són els que s’ofereixen i que es poden demanar en préstec.

5. Descripció de l’activitat. Correspon a l’apartat on el professorat troba una seqüència pautada de l’activitat. Pensem que una proposta relativament tancada pot ser de molt ajuda en aquest tipus d’activitats, sobretot si no en tenim molta experiència. Les activitats proposades són de tipus molt diversos: activitats d’escolta i parla, d’observació, exploratòries, experimentals, de recerca d’informació, jocs, etc.

6. Comentaris i suggeriments. Aquest apartat és una mena de calaix de sastre. Podem trobar aclariments, idees per a ampliar o aprofundir una mateixa activitat, relacions amb altres activitats, informació específica, etc. Però sobretot pretén oferir pistes per enriquir l’activitat o adequar-la al grup classe: simplificant-la o pel contrari suggerint maneres de fer-la més complexa.

7. Notes de l’educador/a. Aquest últim apartat es reserva a les reflexions, avisos, etc. que el professorat pot fer a d’altres que encara no han fet l’activitat.

Les següents icones identifiquen cada una de les sis energies a treballar: energia hidràulica, energia eòlica, energia magnètica, energia elèctrica, energia mecànica i energia electromagnètica.  
     
  A més a més ens ajuden a identificar si és una activitat pensada per a alumnes d’educació infantil (EI); cicle inicial de primària (CI); cicle mitjà (CM) o superior (CS). Aquesta informació té un valor relatiu, ja que davant les característiques pròpies de cada grup classe, serà el mateix educador/a, qui podrà simplificar o fer més complexa una activitat per tal d’adequar-la al seu grup.  


Anar a les fitxes d'Educació Infantil i Cicle Inicial <

Anar a les fitxes de Cicle Mitjà i Cicle Superior <

FITXES INFORMATIVES

Les fitxes informatives contenen un resum breu d’aquelles temàtiques que segons hem pogut observar, presenten més dificultats de comprensió entre alguns professors i professores d’educació infantil i primària.

Són respostes a les preguntes que, amb freqüència, ens plantegen durant les activitats formatives i també són part d’aquella informació que el professorat ha de conèixer per poder identificar els errors conceptuals o factuals més habituals en els alumnes. Aquestes fitxes informatives permetran al professorat sentir-se capaços de replantejar preguntes i problemes que ajudin a enriquir i reconstruir coneixements.
Dins de la carpeta anomenada: fitxes informatives, trobem un sumari amb el llistat de temes ordenats alfabèticament i les fitxes que conté.

FITXES DE RECURSOS

Quan obrim la carpeta Fitxes de recursos trobem tres documents:

 

  • Bloc A. Altres activitats interessants que trobem a la bibliografia 
    Aquest document identifica un seguit d’activitats que us recomanem i que estan incloses en la bibliografia que conté La Maleta de l’energia.
  • Bloc B. Orientacions per optimitzar l'ús dels materials no inclosos en les fitxes d'activitats
    Aquest document us ajuda a escollir i posteriorment desenvolupar activitats amb els materials de La Maleta de l’energia. En particular trobem activitats no incloses en les fitxes.

Com puc accedir a La Maleta de l'Energia?

En el Servei de Documentació d’Educació Ambiental (SDEA) podeu trobar:

  • El material citat en les Fitxes d’Activitats (apartat de material de la Maleta)
  • Tots els materials que s'especifiquen a les Fitxes de Recursos.

SERVEI DE DOCUMENTACIÓ D'EDUCACIÓ AMBIENTAL:

Adreça:    La Fàbrica del Sol. Passeig de Salvat Papasseit, 1. 08003 Barcelona.
         
Telèfon:     932 562 592 

Correu-e:     Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

  De dilluns a dijous, de 10 a 14 i de 15 a 18:30 h. Divendres de 10 a 14 h. 
       Juliol: De dilluns a divendres, de 8 a 15 h. 
Agost: tancat.

       http://www.barcelona.cat/documentacioambiental

 

FES UN COP D'ULL A...