Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Catalan English French Spanish

Resum de l'Experiència

L’any 1998, la Societat Catalana d'Educació Ambiental (SCEA) va crear el Fòrum d’Educació Ambiental: un espai on parlar, debatre i reflexionar sobre els reptes, els agents i les estratègies de l’educació ambiental al nostre territori. A partir d’aquest Fòrum inicial, i amb l’organització dels sis posteriors, hem anat elaborant una col·lecció de documents que són un fidel indicador de l’evolució de l’Educació Ambiental a Catalunya.

El Fòrum 2000 d'Educació Ambiental és un procés d'àmplia participació i debat entorn de l'educació ambiental, els seus reptes, agents i estratègies, que va iniciar la Societat Catalana d'Educació Ambiental amb la voluntat de contribuir a la consolidació de l'educació ambiental a les portes del segle XXI. Se celebra cada dos anys i s’entén com una trobada de seguiment i revisió per seguir renovant l’educació ambiental davant dels nous reptes de la sostenibilitat.

Els dies 23 i 24 de març de 2013 es va dur a terme a la ciutat de Girona la setena edició del Fòrum d'Educació ambiental 2000+12 de la SCEA. El Fòrum 2000+12 va comptar amb la participació d'un centenar de persones relacionades amb l'educació ambiental a Catalunya, durant el cap de setmana i va tenir el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l'Obra Social “La Caixa”; la col·laboració de l'Ajuntament de Girona, de la Universitat de Girona i de la Diputació de Girona. Prèviament, entre els 17 de desembre de 2012 i el 14 de gener del 2013, s'havia celebrat un Fòrum virtual.

Com cada dos anys, persones relacionades amb el món de l’educació ambiental s'han reunit per tal de reflexionar conjuntament sobre els reptes de futur del sector; aquest any, sota el títol “La comunitat transformadora del territori”, hem aprofundit al voltant de les propostes educatives que estiguin sota aquest paraigües i que s’emmarquin en una educació per l’empoderament.

Procès de l'Experiència

Seguint amb la idea iniciada al Fòrum 2000+10, es va plantejar un procés continu de treball entre el desembre del 2012 i el febrer del 2013. Així doncs, el Fòrum 2000+12 va començar amb un Fòrum virtual que va durar des del 17 de desembre de 2012 al 14 de gener de 2013 i va culminar al febrer de 2013 amb una trobada presencial d’un cap de setmana a Girona.

El Fòrum virtual 2000+12 és un espai de participació i debat virtual que facilita la reflexió i recollida d'aportacions i comentaris abans i durant la trobada presencial. El Fòrum virtual es troba a l’espai web de la trobada, a l'adreça www.forumeducacioambiental.org, i està organitzat en 4 espais:

- Camins per a l'empoderament

L’objectiu d’aquest espai va ser el de promoure la reflexió sobre el procés d'empoderament. Preguntes com les exposades van ser la base del treball de reflexió durant el Fòrum virtual i van tenir continuïtat durant el Fòrum presencial, amb l'objectiu d'avançar i aconseguir propostes, idees i resultats compartits davant dels reptes que se’ns presenten en l'àmbit de l'educació ambiental:

Com podem aconseguir que la comunitat pugui transformar el territori a través de l’educació ambiental? 
Estem realment preparats/des per empoderar-nos? 
Quines eines necessitem? 
Quines podem utilitzar que estiguin al nostre abast? 

- Explica'ns la teva experiència 

Aquest apartat convida als i a les participants a presentar experiències educatives transformadores del territori. Aquestes han estat recollides en un model de fitxa i posteriorment van ser utilitzades durant la trobada presencial. Les podem trobar als annexes.
En aquest apartat, la SCEA pretén anar incorporant experiències per tal de disposar d’un mapa que inclogui les principals experiències.

- L'espai CO

Amb l’objectiu de donar un altre valor a les lletres “CO” -normalment ens parlen de compostos amb els quals no som gaire amics/gues si es presenten de forma abundant a l’atmosfera, combinades amb altres elements-, es va fer una crida per trobar paraules que comencessin amb CO. Un recull de “paraules amigues” per promoure l’empoderament:

Col·laborar, Cooperar, Compartir, Cocrear, Cocreació, Coinventar, Cogestionar Coparticipació, Coherència, Corespecte, Compartir, Cogenerar, Cor, Continuïtat, Coratge Collons, Correcte, Conscienciació, Conservació, Convivència , Compromís, Constància, Coinvestigació, Coaprenentatge, Col·laboració, Comunicació, Construir, Consensuar, Confiança, Comprensió, Consciència, Col·lectiu, Coherència, Comunitat, Cooperació, Conjuntament, Coratge

Actor@s/Agents

En el projecte de Fòrum 2000+12 participa un grup de treball format per persones associades a la SCEA que disposen del suport d'un equip tècnic de treball i tot el treball s'adreça al conjunt d'agents relacionats amb l'educació ambiental a Catalunya. La convocatòria prèvia d'un Fòrum virtual 2000+12 assegura la disponibilitat d'un espai de participació i debat virtual.

Recursos

El projecte es financia a través del conveni amb Federació Catalana de Caixes d’Estalvis a través del govern de la Generalitat de Catalunya i de fons propis de la SCEA.

El Fòrum d'Educació Ambiental té prevista una periodicitat bianual.

Transformació

No podem negar que seguim vivint en un món arrelat al territori, i que necessitem del nostre planeta per seguir sustentant la vida dels éssers vius. L’esgotament dels recursos naturals, la privatització de l’aigua, la generació excessiva de residus, els riscos provinents de l’energia nuclear són problemes ambientals persistents, generats pel model econòmic i social dominant. Aquestes amenaces que pateix el nostre territori segueixen vigents, i apareixen nous fronts, com el fracking o les prospeccions marines d’hidrocarburs a la costa catalana, que ens fan estar alerta. Tots aquests problemes clamen un canvi de model de societat, on la comunitat i el seu territori siguin el centre del desenvolupament. 

Però davant de l’actual context de crisi, hi ha un gran ventall d’iniciatives que proposen nous models de relació. Les transformacions del territori, mitjançant diferents estratègies, com la preservació, la intervenció, la formació o el treball en equip de col·lectius o associacions, són alternatives que generen nous valors. 

Compartint en escenaris com el Fòrum d'Educació Ambiental 2000+12 aquestes experiències, amb diferents persones i agents present, i amb les seves corresponents diferents visions i alternatives, podrem identificar els elements clau i agafar forces per empoderar-nos i passar a l’acció.

 
Documents relacionats:
 Publicació Fòrum Educació Ambiental 2000+12