Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Catalan English French Spanish

El Fòrum 2000 d'Educació Ambiental és un procés d'àmplia participació i debat entorn de l'educació ambiental, els seus reptes, els seus agents i les seves estratègies, que va iniciar la Societat Catalana d'Educació Ambiental amb la voluntat de contribuir a la consolidació de l'educació ambiental a les portes del segle XXI. És un espai obert a totes aquelles persones i col•lectius que desenvolupin tasques d’educació i sensibilització ambiental.

En base a aquest punt de partida, cada dos anys es fa una nova trobada de seguiment i revisió per seguir renovant l’EA davant dels nous reptes de la sostenibilitat. Després de tres edicions (2000+2, 2000+4 i 2000+6) treballant temes concrets com el treball en xarxa i la participació, aquest 2008, coincidint amb el desè aniversari de la primera trobada del Fòrum, hem volgut fer una revisió dels reptes plantejats fa una dècada. Fins on hem arribat? Encara són vigents? Hem d’afegir-ne de nous?

El Fòrum 2000+8 es va celebrar del 21 al 23 de novembre de 2008 a Llançà (Alt Empordà). Els actes es van desenvolupar a la Casa de Cultura i l’allotjament dels participants, a l’Hotel Beri. Enguany hi ha hagut 85 inscrits (50 socis de l’entitat i 35 no socis) i 17 acompanyants. També hem comptat amb la participació de deu joves voluntàries que han ajudat en l’organització del Fòrum. Tant la SCEA com elles mateixes valoren la feina molt positivament.

La trobada començava el divendres al vespre amb l’arribada dels primers inscrits i una vetllada acompanyada de rom cremat i converses de sobretaula.
El dissabte 22 va iniciar-se amb la rebuda de la resta de participants a la Casa de Cultura amb la benvinguda per part de l’alcalde i del president de la SCEA, Lluís Pagespetit. A continuació hi va haver dues ponències: Teresa Franquesa, sòcia i presidenta de la SCEA en el Fòrum 2000, va fer una reflexió sobre els canvis que hi han hagut des de l’inici del procés del Fòrum fins a l’actualitat. I Susana Calvo, del Ministerio de Medi Ambiente, Medio Rural y Marino, ens va parlar del Libro Blanco de la Educación Ambiental, que va servir per entendre aquest procés homòleg al Fòrum, però a escala estatal.

A continuació es van formar quatre grups de treball, segons els àmbits redefinits prèviament en el Fòrum: 1- El marc conceptual: objectius, models i mètodes, 2- Instruments per créixer i consolidar-se: formació, participació i comunicació, 3- Escenaris i actors del sistema educatiu formal, 4- Educadors ambientals: xarxes i equipaments. Fins a l’hora de dinar, els participants de cada grup van tenir temps de presentar experiències i projectes que estan desenvolupant per posar en comú les línies de treball actuals, dins de cada àmbit.

A la tarda va continuar el treball en grups, però ara per fer una revisió de propostes. L’objectiu era fer un repàs de la vigència dels objectius i les línies estratègiques definides ara fa deu anys.
A la pausa del berenar Joan Antoni Melé, director de Triodos Bank a Catalunya i les Balears, va fer una xerrada sobre el funcionament d’aquesta banca ètica.
Després del petit descans, els quatre grups van fer la síntesi de les noves aportacions fetes al document.

A les 8 del vespre, a la sala d’actes de la Casa de Cultura, hi va haver la conferència “Gastronomia i desenvolupament sostenible” a càrrec de Pep Palau, director del Fòrum Gastronòmic Girona ’09. Va tractar temes com els productes de la terra i els seus productors, els distintius d’origen i qualitat agroalimentària, els valors ètics i econòmics i exemples de bones pràctiques. Seguidament es va poder gaudir d’un petit tast gastronòmic a l’hotel.

Després de sopar, i per tancar una jornada intensa de treball, les activitats lúdiques van continuar a la sala d’actes amb la representació de l’obra de teatre “Les dones del bandoler”, escrita per la sòcia Margarida Feliu i representada per sòcies de l’entitat. Es tractava d’una representació teatral que, partint de l’actualitat, parlava d’en Serrallonga, un personatge històric vist per sis dones que hi van conviure.

El diumenge, el dia va començar amb la presentació de les conclusions de cadascun dels quatre àmbits de treball a càrrec dels dinamitzadors (Esther Fanlo, Anton Aymemí, Hilda Weissmann i Carme Dolz). Després d’una sessió posterior de precs, preguntes i opinions per part dels participants, va quedar pendent la sessió posterior d’arribar al consens de propostes i aprovar el document, que s’ha realitzat durant els mesos de febrer-març del 2009 a partir d’un procés participatiu virtual “Delibera”.

Tot i que la tramuntana que bufava no va permetre fer la sortida guiada al Cap de Creus amb vaixell, els participants van poder gaudir d’un itinerari a peu pels volts de Llançà.

Ja per tancar tot el seguit d’actes del Fòrum, els socis de la SCEA van assistir a la presentació del Pla Estratègic de l’entitat, que va anar a càrrec de Júlia Garcia, la vicepresidenta.

Així s’acabava una nova edició del Fòrum 2000 d’EA, que ha servit per repassar, reflexionar i aportar noves perspectives per renovar l’EA davant els reptes de la sostenibilitat. Com sempre, ha sigut una trobada per aprendre, compartir experiències i gaudir de l’entorn i les activitats lúdiques que l’han complementat.

Enguany ha estat possible la seva realització gràcies al suport de d’Obra Social “la Caixa”, de la Generalitat de Catalunya (Departament de Medi Ambient i Habitatge), la Diputació de Girona i Triodos Bank. També han col•laborat l’Ajuntament de Llançà, la Universitat de Vic i Terra mar –natura i cultura-.

El mes de juny del 2009 va sortir la publicació amb la redacció del nou document d’objectius i línies estratègiques i el recull d’experiències i comunicacions exposades pels inscrits.

I a partir d’ara, les ganes de seguir treballant per millorar l’educació ambiental ens portaran a pensar en el proper Fòrum (2000+10) i en la celebració dels 25 anys de la Societat Catalana d’Educació Ambiental.
Ens queden molt anys per continuar treballant!

Amb el suport de:

 

Fòrum 2000+8:

Documents relacionats:

»

Publicacions del Fòrum