Aquest web utilitza galetes (cookies) per a fer un seguiment estadístic de les consultes efectuades. Doneu la vostra acceptació per tal de seguir navegant.

Catalan English French Spanish

El 19 i 20 de novembre de 2004 es va realitzar a Bellaterra (Barcelona) el VI6è Fòrum
2000+4 d'Educació Ambiental organitzat conjuntament entre la Societat Catalana d'Educació Ambiental i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sota el nom de l’educació ambiental en xarxa. L’organització conjunta d’ambdues entitats té com antecedent una profitosa coincidència. Per una banda, l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) organitza, anualment, un fòrum d’educació amb l’objectiu d’oferir un marc, obert i neutral, per al debat entre els diversos sectors que estan implicats dins de la comunitat educativa.

El novembre del 2003 es va celebrar una trobada sota el títol Educació i comunitat: el
treball en xarxa amb l’escola
. La discussió es va centrar en l’anàlisi de les formes de
col·laboració que convindria establir entre l’escola i els diversos agents per tal d’identificar i resoldre els problemes educatius de forma corresponsable i adreçada a una major cohesió social, mitjançant un veritable treball en xarxa en el territori.

Tant per la transversalitat del tema com pel convenciment que l’escola no ha d’afrontar tota sola els reptes que li planteja la societat actual, la proposta inicial per l'any 2004 era continuar treballant amb el mateix enfocament, potenciant el treball en xarxa.

D’altra banda, la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA) va endegar l’any 1999, un procés de reflexió sota la denominació de Fòrum 2000 d’educació ambiental. Durant dos anys, 500 persones d’arreu dels Països Catalans, van debatre sobre les línies comunes de cara a aconseguir un desenvolupament més sostenible a partir de la millora substancial dels coneixements, actituds i comportaments dels ciutadans. Els resultats es van recollir en el document Fòrum 2000 d’educació ambiental, per renovar l’educació ambiental davant els reptes de la sostenibilitat: resum i propostes .

Els participants del Fòrum 2000 van acordar fer trobades bianuals per revisar la feina feta col·lectivament. El novembre de 2002, es va celebrar la primera revisió i el novembre de 2004 era la data programada per la segona trobada de revisió.

La proximitat de plantejaments de les dues institucions va propiciar que acordessin desenvolupar conjuntament el VIè Fòrum. En aquest sentit aquesta col·laboració ha estat una magnífica oportunitat de posar de manifest la convicció sobre la corresponsabilitat en les accions educatives i la necessitat del treball compartit.

Arrel de l’experiència adquirida en les edicions anteriors les jornades s’han orientat a fomentar l’intercanvi d’idees entre els participants, donant més temps i espais de diàleg. Al mateix temps s’ha plantejat un tema central de debat: el treball en xarxa. Així, es va acordar fer una ullada general a alguns projectes d’educació ambiental que actualment es desenvolupen en xarxa a Catalunya. A la publicació hi trobareu un informe sobre aquesta recerca prospectiva. Aquest treball ha estat possible gràcies a la col·laboració de moltes persones que han posat esforços per concertar entrevistes i per transmetre informació.

De l’estudi sobre els projectes educatius en xarxa va néixer una enquesta adreçada als participants al Fòrum que suposava una invitació a introduir-se en el tema i reflexionar sobre el treball personal dins d'una xarxa d'educació ambiental. Suposava, també, una manera senzilla de participar al Fòrum. A la publicació hi trobareu tant l’enquesta com els resultats que vam obtenir.

Una altra manera de participar al Fòrum va ser presentant pòsters amb propostes, experiències o reflexions. Els trobareu també recollits a la publicació. Amb la intenció de conèixer realitats allunyades a les nostres, es van convidar a dos ponents a exposar les seves vivències col·lectives de treball en xarxa en dues situacions força diferents: la catàstrofe del Prestige a Galícia i les agendes 21 escolars al País Basc. I com a cloenda, un resum del debat dels participants i les reflexions finals.

L’equip organitzador vol agrair la col·laboració d’algunes institucions que han acceptat donar suport econòmic a la iniciativa conjunta. Agraïm especialment l’aportació de l’Ajuntament de Barcelona que ha fet possible la realització del treball de prospecció, així com l’aportació de la Diputació de Barcelona que ha permès portar uns ponents excel·lents. Finalment, agrair a la Generalitat de Catalunya la subvenció que ha permès l’edició d’aquests documents.

Barcelona, Cerdanyola del Vallès
en xarxa, octubre, 2004

 
Documents relacionats:
» Publicacions del Fòrum