Curs: Salut i Natura en l’Educació Ambiental
En aquest curs formatiu presencial/híbrid, oferim els coneixements i recursos necessaris per dissenyar activitats d’educació ambiental que connectin les persones amb el seu entorn natural. Treballarem conjuntament per identificar quines són les millors pràctiques per facilitar processos de salut i natura, i t’ajudarem a aplicar-les en el teu àmbit professional.
Al llarg de dues sessions dinàmiques i pràctiques, podrem explorar el binomi salut i natura, compartir experiències amb professionals del sector i descobrir com crear activitats adaptades a diferents perfils i espais naturals. A més, les persones participants podran crear una activitat i obtenir propostes de millora.
El curs combinarà exposicions teòriques, dinàmiques vivencials, estudi de casos i tallers pràctics per garantir una experiència formativa enriquidora i aplicable.
Descobrirem com l’educació ambiental pot ser una eina poderosa per transformar comunitats i inspirar un vincle més profund amb l’entorn natural, a través dels beneficis que té per a la nostra salut i per a la salut comunitària.
Objectiu general
Oferir a les participants una comprensió profunda i vivencial dels beneficis de la natura per a la salut física i emocional, i capacitar-les per incorporar aquesta perspectiva en activitats d’educació ambiental.
Durada, lloc i estructura:
• 16 hores presencials: Dividides en dos dissabtes, el 17 i el 24 de maig. De 10h a 19h (amb pausa d’1 hora per dinar).
• 4 hores autònomes: Treball individual entre les dues sessions per elaborar un exercici pràctic.
Lloc: Aula Ambiental Bosc Turull (Barcelona).
Programa
Dia 1: Explorant la connexió entre salut i natura
1. Introducció i marc conceptual
2. Beneficis del contacte amb la natura
3. La desconnexió de la natura i les seves repercussions
4. Determinants socials i ambientals de la salut
5. Nivells d’intervenció en Salut i Natura
6. Tancament del dia i assignació de la tasca autònoma
Dia 2: Aplicació pràctica i reflexió
1. Presentació dels exercicis individuals
2. Aspectes claus per fomentar la connexió amb la natura
3. Tancament i reflexió final
Treball autònom
Els participants desenvoluparan l’exercici assignat, aplicant els conceptes apresos en una situació pràctica.
Hauran d’identificar un grup o entorn específic, dissenyar una activitat i reflexionar sobre els aspectes claus per a la seva implementación.
Avaluació
• Participació activa durant les sessions presencials.
• Presentació i qualitat de l’exercici pràctic desenvolupat durant el treball autònom.
Participants
Dirigit a professionals del sector de l’educació i del lleure, de la salut i del medi ambient; persones
interessades en el binomi salut i natura i en les activitats d’educació ambiental com a una de les eines per
a connectar les persones amb el seu entorn natural.
Formadores
Irene Cervera Buisán
Monitora de Lleure, Psicòloga, Màster en Intervencions Educatives i Socials, i doctora en Educació i Societat (especialitat Educació Ambiental). És consultora i gestora de projectes, especialitzada en la coordinació i facilitació d’accions en l’àmbit de la salut, art i natura. Treballa en el sector socioambiental des de fa 20 anys, gestionant equipaments i coordinant projectes, amb la SCEA, administració pública i altres organitzacions del sector. Actualment coordina el Projecte “Desperta, art i natura” des de 2019 (impulsat per l’Associació Animal Latitude, Premi Lluís Martí pel seu valor al Voluntariat Socioambiental, per les persones i pel Planeta 2023), organitzant i dinamitzant accions, tallers i grups autogestionats per potenciar el contacte amb la natura i millorar el benestar emocional de les persones a través de processos creatius col·lectius. Facilita grups del projecte RECETAS, liderat per l’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) i UVic-UCC, que té com a objectiu la prescripció social de natura per a la disminució de la soledat i la millora de la qualitat de vida.
Col·laboradora i sócia de la SCEA i la XCN. Membre de la Taula Salut i Natura, i coordinadora i representat de la SCEA a la secció d’infància, adolescència i Joventut. Forma part dels grups de treball de Teràpies inclusives a la natura, Psicologia Ambiental i Salut planetària del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya. Per altra banda ha escrit publicacions per a la SCEA, com la “Guia per a promoure el binomi salut i natura en la infància, adolescència i joventut”, redactada conjuntament amb la Montse Masó.
Montse Masó Aguado
Llicenciada en ciències ambientals, graduada en infermeria, i postgraduada en gestió del territori i conservació de la natura. Actualment realitzant estudis de doctorat en el programa de Cures integrals i Serveis de Salut a la UVic-UCC, en l’impacte de la prescripció social basada en natura en la salut de les persones. Treballa en projectes de recerca en aquest àmbit, RECETAS (Horizon2020) i CRONISOL (HISS) en el territori català, com a coordinadora, investigadora i facilitadora de les intervencions basades en la natura.
A través de la seva trajectòria professional prèvia, com a responsable de l’àrea tècnica de la Xarxa de Custòdia del Territori (actual XCN), aporta l’expertesa en projectes de gestió del territori i conservació de la natura i el coneixement de les entitats i projectes que relacionen salut i natura d’àmbit català i internacional. També té experiència en educació ambiental, mobilitat, gestió de residus i canvi climàtic.
Col·labora amb l’associació Animal Latitude des del mes d’abril de 2024 en l’orientació per a la realització de sessions participatives, així com en l’àrea de l’avaluació de l’impacte de les accions que es realitzen en el benestar emocional.
