Curs: Salut i Natura en l’Educació Ambiental

En aquest curs formatiu presencial/híbrid, oferim els coneixements i recursos necessaris per dissenyar activitats d’educació ambiental que connectin les persones amb el seu entorn natural. Treballarem conjuntament per identificar quines són les millors pràctiques per facilitar processos de salut i natura, i t’ajudarem a aplicar-les en el teu àmbit professional.

Al llarg de dues sessions dinàmiques i pràctiques, podrem explorar el binomi salut i natura, compartir experiències amb professionals del sector i descobrir com crear activitats adaptades a diferents perfils i espais naturals. A més, les persones participants podran crear una activitat i obtenir propostes de millora.

El curs combinarà exposicions teòriques, dinàmiques vivencials, estudi de casos i tallers pràctics per garantir una experiència formativa enriquidora i aplicable.

Descobrirem com l’educació ambiental pot ser una eina poderosa per transformar comunitats i inspirar un vincle més profund amb l’entorn natural, a través dels beneficis que té per a la nostra salut i per a la salut comunitària.

Objectiu general

Oferir a les participants una comprensió profunda i vivencial dels beneficis de la natura per a la salut física i emocional, i capacitar-les per incorporar aquesta perspectiva en activitats d’educació ambiental.

Durada, lloc i estructura:

• 16 hores presencials: Dividides en dos dissabtes, el 17 i el 24 de maig. De 10h a 19h (amb pausa d’1 hora per dinar).
• 4 hores autònomes: Treball individual entre les dues sessions per elaborar un exercici pràctic.
Lloc: Aula Ambiental Bosc Turull (Barcelona).

Programa

Dia 1: Explorant la connexió entre salut i natura

1. Introducció i marc conceptual

2. Beneficis del contacte amb la natura

3. La desconnexió de la natura i les seves repercussions

4. Determinants socials i ambientals de la salut

5. Nivells d’intervenció en Salut i Natura

6. Tancament del dia i assignació de la tasca autònoma

 

Dia 2: Aplicació pràctica i reflexió

1. Presentació dels exercicis individuals

2. Aspectes claus per fomentar la connexió amb la natura

3. Tancament i reflexió final

 

Treball autònom 
Els participants desenvoluparan l’exercici assignat, aplicant els conceptes apresos en una situació pràctica.
Hauran d’identificar un grup o entorn específic, dissenyar una activitat i reflexionar sobre els aspectes claus per a la seva implementación.

Avaluació

• Participació activa durant les sessions presencials.
• Presentació i qualitat de l’exercici pràctic desenvolupat durant el treball autònom.

Participants

Dirigit a professionals del sector de l’educació i del lleure, de la salut i del medi ambient; persones
interessades en el binomi salut i natura i en les activitats d’educació ambiental com a una de les eines per
a connectar les persones amb el seu entorn natural.

Formadores

Irene Cervera Buisán

Monitora de Lleure, Psicòloga, Màster en Intervencions Educatives i Socials, i doctora en Educació i Societat (especialitat Educació Ambiental). És consultora i gestora de projectes, especialitzada en la coordinació i facilitació d’accions en l’àmbit de la salut, art i natura. Treballa en el sector socioambiental des de fa 20 anys, gestionant equipaments i coordinant projectes, amb la SCEA, administració pública i altres organitzacions del sector. Actualment coordina el Projecte “Desperta, art i natura” des de 2019 (impulsat per l’Associació Animal Latitude, Premi Lluís Martí pel seu valor al Voluntariat Socioambiental, per les persones i pel Planeta 2023), organitzant i dinamitzant accions, tallers i grups autogestionats per potenciar el contacte amb la natura i millorar el benestar emocional de les persones a través de processos creatius col·lectius. Facilita grups del projecte RECETAS, liderat per l’ISGlobal (Institut de Salut Global de Barcelona) i UVic-UCC, que té com a objectiu la prescripció social de natura per a la disminució de la soledat i la millora de la qualitat de vida.

Col·laboradora i sócia de la SCEA i la XCN. Membre de la Taula Salut i Natura, i coordinadora i representat de la SCEA a la secció d’infància, adolescència i Joventut. Forma part dels grups de treball de Teràpies inclusives a la natura, Psicologia Ambiental i Salut planetària del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.  Per altra banda ha escrit publicacions per a la SCEA, com la “Guia per a promoure el binomi salut i natura en la infància, adolescència i joventut”, redactada conjuntament amb la Montse Masó.

 

Montse Masó Aguado
Llicenciada en ciències ambientals, graduada en infermeria, i postgraduada en gestió del territori i conservació de la natura. Actualment realitzant estudis de doctorat en el programa de Cures integrals i Serveis de Salut a la UVic-UCC, en l’impacte de la prescripció social basada en natura en la salut de les persones. Treballa en projectes de recerca en aquest àmbit, RECETAS (Horizon2020) i CRONISOL (HISS) en el territori català, com a coordinadora, investigadora i facilitadora de les intervencions basades en la natura.

A través de la seva trajectòria professional prèvia, com a responsable de l’àrea tècnica de la Xarxa de Custòdia del Territori (actual XCN), aporta l’expertesa en projectes de gestió del territori i conservació de la natura i el coneixement de les entitats i projectes que relacionen salut i natura d’àmbit català i internacional. També té experiència en educació ambiental, mobilitat, gestió de residus i canvi climàtic.

Col·labora amb l’associació Animal Latitude des del mes d’abril de 2024 en l’orientació per a la realització de sessions participatives, així com en l’àrea de l’avaluació de l’impacte de les accions que es realitzen en el benestar emocional.

Informació pràctica

On?

Aula Ambiental Bosc Turull

Quan?

Dissabtes 17 i 24 Maig

Organitza
Amb el suport de: