Fòrum d’Educació Ambiental 2025: Reserva’t la data!
Els pròxims 28, 29 i 30 de març tindrà lloc a Lleida una nova edició del Fòrum d’Educació Ambiental!
Enguany celebrem el Fòrum a Lleida, fugim de la centralitat de Barcelona i altres ciutats densament poblades que no representen totes les realitats. Trobar-nos a Lleida ens permetrà abordar quin paper juga la ruralitat en l’Educació Ambiental així com conèixer i fer valdre aquelles entitats, projectes i iniciatives s’estan duent a terme arreu del territori.
Volem que el Fòrum sigui un espai de trobada, reflexió i intercanvi entre una diversitat d’agents que interpel·lats per l’actual crisi ecosocial vulguin:
-
Reflexionar sobre com ens interpel·la el context d’emergència climàtica i ecològica i què necessitem per actuar i cuidar-nos.
-
Conèixer entitats o professionals de diferents disciplines amb qui potencialment establir aliances.
-
Conèixer projectes inspiradors des del treball comunitari.
-
Imaginar col·lectivament futurs (im)possibles.
Per què?
“Educació, Comunitat i Vida” són els eixos que abordarem enguany:
-
EDUCACIÓ perquè davant l’actual context de crisi ecosocial cal promoure un canvi cultural.
L’educació en valors, des d’una perspectiva crítica, és un element clau per a l’acció i la defensa de la vida, dins i fora les aules.
L’EA ha d’abordar la complexitat del món que ens envolta i empoderar les persones perquè prenguin decisions més informades i actuïn individual i col·lectivament.
L’EA és també una eina de formació política, un repte social, un qüestionament del model socioeconòmic i per construir col·lectivament futurs possibles, justos i sostenibles.
-
COMUNITAT com a element essencial de la vida i la natura.
La diversitat de formes de vida a la terra se sustenta en les xarxes entre éssers vius, en les comunitats. Formem part de la natura.
Compartir, cooperar i treballar juntes i des de la diversitat ens permetrà arribar més lluny i ser comunitats més fortes i resilients.
Cal promoure accions viables que defensin el bé comú i integrin espais per cuidar-nos oberts a tothom.
-
VIDA perquè és el centre i lloc comú que cal defensar per un futur possible.
Defensar la vida és allò que perseguim des de l’educació ambiental però també des de moltes altres disciplines i perspectives (salut comunitària, economia social i solidària, justícia global, etc.).
Partim de la premissa que allò (economia, agricultura, turisme, alimentació, etc.) que no garanteix la vida (les persones, el territori, el planeta) no és sostenible.
Cal construir, fer valdre i interconnectar iniciatives pedagògiques i socioeconòmiques que defensin la vida en harmonia amb la natura.
Com ho farem?
-
Fomentarem diàlegs entre professionals diversos, vinculats o no a l’educació ambiental, entrellaçar conceptes, connectar amb l’essencial i comú.
-
Treballarem en petits grups i tallers de construcció col·lectiva.
-
Posarem intenció en la utilitat i continuïtat d’allò que abordem, amb la voluntat que el viscut ens serveixi d’una manera o altra.
Què hi trobaràs?
Us avancem 5 cèntims dels espais centrals en què s’estructurarà el Fòrum:
-
Divendres tarda
Taula rodona (o altre format a convenir) “L’Educació ambiental al món rural: singularitats i reptes” amb la participació d’entitats i professionals ambientals i altres agents clau de les Terres de Ponent.
-
Dissabte matí
Converses de proximitat: “L’educació i la comunitat en la defensa de la vida”
Espai participatiu d’intel·ligència col·lectiva sobre el paper dels educadors/es ambientals (i altres perfils professionals) en l’actual context de crisi ecosocial i les aliances clau per un canvi cultural a favor del planeta i les persones.
Després de la projecció d’uns vídeos curts protagonitzats per persones vinculades a diferents àmbits i disciplines, plantegem un treball en grups on compartir reflexions i vivències.
Integrarem qüestions rellevants que ens interpel·len a escala personal i de context com la (des)connexió amb la natura i els impactes sobre la salut, el perill de la seva mercantilització, l’amenaça de les fake news i el corrent negacionista, el consum conscient o la importància de les cures.
-
Dissabte migdia
Aparador inspirador: “L’Altaveu de projectes singulars.”
Espai per la visibilització de projectes i experiències inspiradores que abordin els 3 eixos: Educació, Comunitat i Vida.
-
Dissabte tarda
Taller: “Construcció col·lectiva d’escenaris de futur.”
Taller participatiu on imaginarem el món l’any 2045 des de diferents mirades (unes més utòpiques i esperançadores i d’altres més dures i pessimistes).
Identificar la cronologia dels fets (2025-2045) per cadascun dels escenaris i preguntar-nos quin paper ha tingut l’educació ambiental en cadascun serà clau per inspirar possibles accions i imaginar futurs (im)possibles?.
-
Dissabte vespre
Espai de celebració i cohesió: Espectacle artístic.
-
Diumenge
Visites a projectes o iniciatives del territori.