Recursos per a l’educació ambiental a maig 2023
En el mes de març compartim aquests recursos que ens arriben des de Barcelona Activa i la SDEA (Servei de documentació d’educació ambiental)
Anaya, E. (2022). Canviem el sistema, no el clima: cap a una transició ecològica justa. Centdeu – Mala Peça.
Temàtiques: Desenvolupament sostenible; Canvis climàtics; Desenvolupament econòmic – Aspectes ambientals; Ecologia humana.
Lectura que recull un conjunt de reflexions des de set temàtiques diferents: emergència climàtica, ciutat, feminismes, habitatge, mobilitat, sobirania alimentària i consum. És una proposta per posar en moviment la ciutadania i animar a un canvi d’hàbits, descobrir la situació actual i la urgència de conscienciar que no hi ha més oportunitat que el moment actual.
2. Ecofeminismo y decrecimiento
Aragón, V. (2021). Ecofeminismo y decrecimiento: frente a la crisis global. Los Libros de la Catarata.
Temàtiques: Ecofeminisme; Dones i medi ambient; Decreixement sostenible.
L’autora planteja la necessitat de reflexionar, frenar i deslegitimar les necessitats construïdes a l’actual societat. Construir una altra forma de benestar que estigui allunyada de la societat esquizofrènica de consum i explotació, trencar amb conviccions errònies sobre el progrés material i la potencialitat de les dones.
Franquesa, T. (2022). Salvatges a la ciutat. (Pep Montserrat, Il·lus.). Combel.
Temàtiques: Animals urbans – Llibres per a infants; Natura – Llibres per a infants.
Llibre que ens aproxima a espècies d’animals silvestres que viuen en ambients urbans, com poden ser: parcs, jardins, edificis, cases, etc. Es descriuen característiques i comportaments dels animals.
4. El Joc de (des)vestint aliments
El Joc de (des)vestint aliments. (2018). Idea Lúdica.
Temàtiques: Aliments – Consum; Jocs en l’educació ambiental.
Joc de cartes que ens mostra de forma amena aspectes ètics relacionats amb la traçabilitat dels aliments que consumim habitualment. Els jugadors es posen en el paper de consumidors i consumidores que intenten fer una compra la més justa, ecològica, saludable i solidària possible.
5. Podeu consultar altres materials i recursos a BCNexplor@, eina de descobriment de la documentació analògica o digital, gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona.
6. L’APARADOR DE RECURSOS EDUCATIUS del servei de Medi Ambient de i Sostenibilitat de la Gencat recull més de 200 recursos per a que docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.
Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat