La SCEA organitza una trobada titulada “Implicació de la Comunitat Local”
La SCEA organitza una trobada per a professionals d’Educació Ambiental d’Espais Naturals sota el títol “Implicació de la Comunitat Local”.
El proper divendres 27 de setembre, el Castell de Montesquiu acollirà la jornada de treball que vol esdevenir un punt de trobada entre tots els professionals que treballin en algun dels espais naturals o parcs naturals de Catalunya.
PROGRAMA DE LA JORNADA
Divendres 27 de setembre / Centre de Documentació, Castell de Montesquiu, Parc del Castell de Montesquiu
- 09:30h Recepció i benvinguda
- 10:00h Benvinguda institucional
Sra. Anna Estella, Subdirectora General d’Informació i Foment de la Sostenibilitat Dept. de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya.
Sr. Joan C. Àngel Hernández, Director del Parc del Castell de Montesquiu.
Sr. Oriol Porcel, Coordinador Tècnic de la Societat Catalana d’Educació Ambiental. - 10:20h Presentació de la jornada: Implicació de la comunitat local.
David Vergés, Tècnic de la SCEA
Marc, Objectius i Metodologia. - 10:40h Ponència inspiradora: Participació i implicació en la conservació. Sant Feliu de Pallerols a càrrec de Xavier Oliver. Institució Catalana d’Història Natural.
- 11:15h Pausa – Cafè
- 11:45h Ponència inspiradora: Art i gestió de l’ús públic. Ester Fabregat.
- 12:15h Conceptes i altres eixos d’implicació: Compromís, Significació i Motivació. Educació, Salut i Grups d´Edat a càrrec de David Vergés.
- 13h Taula rodona i debat tancament. Modera: Oriol Porcel.
- 14h Tancament de la jornada
L’educació ambiental esdevé recurs i estratègia per assumir el repte de participar en la construcció col·lectiva, per organitzar les nostres relacions socials i les relacions amb la resta de la biosfera, fent una vida digna, justa i equitativa, és a dir, sostenible. Més que mai necessitem vertebrar vincles comunitaris que enforteixin les relacions i les capacitats de les persones arreu de tot el territori. Molts són els reptes i urgent l’agenda.
Els espais naturals del país esdevenen, en l’actual context social, pràcticament santuaris, espais sagrats en tant que refugis i escenaris genuïns. El ric patrimoni natural i cultural que contenen és un bé amb un fràgil equilibri natural. Tothom ha de tenir dret a conèixer-los, però al mateix temps tothom ha de corresponsabilit- zar-se en la seva conservació. Aquesta és una tensió que sovint genera maldecaps i costos indesitjats.
Cal cercar fórmules i cohesions que enforteixin la mitigació dels efectes negatius. I al mateix temps, establir camins que potenciïn teixits socials que fortifiquin les essències d’aquests espais.
La jornada, organitzada amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, vol esdevenir un espai de diàleg i aprofundiment en la temàtica.