Recursos per a l’educació ambiental a febrer 2024
En el mes de febrer compartim diferents recursos per a l’educació ambiental. Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat
Disponibles a través de la SDEA:
- Dones de la muntanya. Ravera, F., i Manyà, M. (2022). Dones de la muntanya: cròniques de pagesia i ruralitat. Barcelona: Pol·len. Aquesta novel·la gràfica és el diari d’una científica social-natural i activista ecofeminista, Federica Ravera, que recorre el Pirineu per conèixer la realitat de les dones rurals d’alta muntanya.
- 73 propuestas para educar con perspectiva feminista Blas, A. de. (2023). 73 propuestas para educar con perspectiva feminista (versió augmentada i millorades de “71 propuestas para educar con perspectiva de género”). Madrid : FUHEM Educación+ Ecosocial. Llibre que pretén ser un estímul per a l’anàlisi i la reflexió, però també per a l’acció. Una base conceptual des de la qual imaginar una escola més justa i lliure de violències sexistes, però també una caixa d’eines per posar-nos a treballar quant abans.
- La Taula. (2024). El joc dels ODS. Joc que ens endinsa en els ODS i ens fa interactuar amb els altres jugadors per tal de dissenyar projectes de sostenibilitat que incloguin la majoria dels objectius de desenvolupament sostenible. El joc es divideix en tres fases, on l’enginy i la cooperació seran la clau per obtenir el projecte idíl·lic. Disponible en préstec en versió joc de taula i en gran format. També disponible en versió electrònica.
- La Ludo (2024). Maleta de la sorra. Maleta pedagògica dirigida a escoles bressol, educació infantil i educació especial, que conté diferents estris per experimentar amb la sorra. Les dues noves maletes de la sorra disponibles a l’SDEA inclouen també tres llibres: L’art de donar llibertat: com acompanyar el joc i el moviment dels infants, Petit, un gra de sorra eixerit, i L’elefant de sorra.
Recomanacions des del CENEAM:
-
“Naturaleza en calma. Cómo explicar la crisis ambiental sin perder la esperanza” Una selecció de textos on batega el poderós vincle amb la natura des de mirades molt diferents, per la qual cosa l’autor ha distribuït els articles en diferents seccions que presten una certa unitat temàtica o estilística.
- La recivilización. Desafíos, zancadillas y motivaciones para arreglar el mundo. Canvi climàtic, pèrdua d’espècies i guerres per l’aigua. Si la ciència té ben afinat el diagnòstic i les solucions, per què no avancem en la resolució?
- Novetats bibliogràfiques. Aquí podeu trobar les novetats bibliogràfiques que s’han incorporat, el mes de febrer als fons del Centre de Documentació del CENEAM.
Els de sempre:
Recursos per a l’Educació Ambiental des del Servei Documental d’Educació Ambiental:
-
Llibres i revistes. Part del fons del servei de documentació està format per assajos, guies, llibres infantils i juvenils, materials didàctics i revistes centrades en temàtica ambiental (ex.: consum responsable, educació ambiental, ecologia, qualitat ambiental, biodiversitat, energia, aigua, residus, agricultura, horticultura, mobilitat, construcció, etc.).
-
Maletes pedagògiques. El servei disposa de diferents maletes per tractar temàtiques com ara el canvi climàtic, l’alimentació sostenible, la qualitat de l’aire i la mobilitat, diferents tipologies d’energia, i altres. Cada maleta conté materials i recursos que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents nivells educatius. El préstec de les maletes pedagògiques és gratuït i té una durada de 15 dies (prorrogables si no hi ha cap altra reserva), incloent-hi el dia de recollida i el de retorn. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre les maletes pedagògiques i com fer la reserva.
-
Documentals. Selecció de documentals de temàtica ambiental formada per sèries de ficció dirigides a un públic infantil, vídeos i material pedagògic per a totes les etapes educatives, i documentals dirigits a joves i a adults.
-
Aparells de mesura. Per a dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu i a les organitzacions en el marc del desenvolupament d’eixos transversals com la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i l’energia. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre els aparells de mesura i com fer la reserva.
-
Jocs i titelles. L’SDEA disposa d’una col·lecció de jocs sobre temàtiques diverses i un conjunt de titelles de diferents aliments.
-
Aparador de recursos educatius del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya
L’espai proporciona més de 200 recursos perquè docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.
Eina de descobriment de la documentació analògica o digital gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona i on podeu trobar altres recursos per a la vostra activitat.