Categories: GeneralPublished On: 28/06/2024

Recursos per a l’educació ambiental a juny 2024

En el mes de juny compartim diferents recursos per a l’educació ambiental.

Disponibles a través de la SDEA:

 • Franquesa i Codinach, Teresa (2024). Cambio climático y ecoansiedad: de la preocupación a la acción
  L’ecoansietat és una resposta emocional normal a una situació anormal. Cada vegada més persones experimentem emocions incòmodes al prendre consciència de la magnitud dels problemes socioambientals. Aquest llibre explora la crisi climàtica i les emocions associades per a ajudar-nos a entendre-les i enfrontar-les.
 • Berloso, Laia (2020). El mar que més m’estimo
  Quan en Biel es capbussa al mar, descobreix que alguna cosa no va bé: l’aigua és bruta i hi ha plàstics i deixalles per tot arreu… això no pot ser. Ha de salvar el mar costi el que costi. Cuidar el planeta és important. Amb informació sobre els plàstics i consells per deixar de consumir-ne.
 • (2016). Maletí de l’Energia
  Maletí que conté un higròmetre, un luxímetre, un termòmetre, dos wattímetres i un carregador de sobretaula amb dues piles. Per mesurar els paràmetres d’humitat relativa, luminància (lux), temperatura i potència elèctrica (watts). Un manual bàsic d’instruccions d’ús acompanya els aparells.
 • Mathismoen, Ole (2022). Cosas verdes: conoce y defiende la naturaleza
  Per saber com funciona la natura i aprendre a defensar- la mentre et diverteixes. Un còmic ple de coneixements sobre el medi ambient narrat amb humor.

Recomanacions des del CENEAM:

 • Ecorrelatos inacabados. Sin fecha de caducidad. El llibre recull vint-i-vuit ecorrelats, contes senzills si es vol, sobre la naturalesa i la visió ecosocial del complex món en què vivim. Bastants, tenen com a protagonistes a éssers petits, habitualment oblidats com: les formigues, les abelles, els polps, els pardals o les roselles. També es diuen coses sobre les desorientacions humanes: la gent prefereix mirar-se a si mateixa abans que ampliar els horitzons de futur per a apreciar un medi ambient compromès.
 • Novetats bibliogràfiques. Aquí podeu trobar les novetats bibliogràfiques que s’han incorporat, el mes de maig als fons del Centre de Documentació del CENEAM.

Els de sempre:

Recursos per a l’Educació Ambiental des del Servei Documental d’Educació Ambiental:
 • Llibres i revistes. Part del fons del servei de documentació està format per assajos, guies, llibres infantils i juvenils, materials didàctics i revistes centrades en temàtica ambiental (ex.: consum responsable, educació ambiental, ecologia, qualitat ambiental, biodiversitat, energia, aigua, residus, agricultura, horticultura, mobilitat, construcció, etc.).

 • Maletes pedagògiques. El servei disposa de diferents maletes per tractar temàtiques com ara el canvi climàtic, l’alimentació sostenible, la qualitat de l’aire i la mobilitat, diferents tipologies d’energia, i altres. Cada maleta conté materials i recursos que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents nivells educatius. El préstec de les maletes pedagògiques és gratuït i té una durada de 15 dies (prorrogables si no hi ha cap altra reserva), incloent-hi el dia de recollida i el de retorn. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre les maletes pedagògiques i com fer la reserva.

 • Documentals. Selecció de documentals de temàtica ambiental formada per sèries de ficció dirigides a un públic infantil, vídeos i material pedagògic per a totes les etapes educatives, i documentals dirigits a joves i a adults.

 • Aparells de mesura. Per a dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu i a les organitzacions en el marc del desenvolupament d’eixos transversals com la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i l’energia. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre els aparells de mesura i com fer la reserva.

 • Jocs i titelles. L’SDEA disposa d’una col·lecció de jocs sobre temàtiques diverses i un conjunt de titelles de diferents aliments.

 

L’espai proporciona més de 200 recursos perquè docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.

 

Eina de descobriment de la documentació analògica o digital gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona i on podeu trobar altres recursos per a la vostra activitat.

 

Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

 

Comparteix la notícia