Categories: GeneralPublished On: 22/05/2024

Recursos per a l’educació ambiental a maig 2024

En el mes de maig compartim diferents recursos per a l’educació ambiental. Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

 

Disponibles a través de la SDEA:

  • L’home que fabricava caixes niu. Gómez, Francisco Javier (2023). Barcelona: autoeditat. Història real de persones que estimen la natura i que estan disposades a canviar i a actuar per fer d’aquest món, un lloc millor. Per a conèixer els ocells dels nostres pobles i ciutats. A partir de 6 anys. Ús de llenguatge inclusiu i no sexista, de producció responsable i sostenible.
  • ¿Podemos ayudar a las abejas? : ¡Claro que sí!. Daynes, Katye (2022) Londres: Usborne. Llibre de coneixements que ens explica la importància de les abelles pel que fa la pol·linització, la biodiversitat, la conservació del medi ambient i la necessitat de respectar el planeta. A partir de 5 anys.
  • Oxigena. Ayala, Eli ; González Garcia, Vanessa (2023). Huelva: Apuleyo. Què hi ha darrere de la Lluna? Observant a través del seu telescopi, la nostra protagonista es fa aquesta mateixa pregunta una vegada i una altra, sense saber que just darrera del nostre satèl·lit es troba un món ple de perilloses aventures, amistat i superació: Oxigena. Juntament amb els seus nous amics, la Lluna, que acaba d’arribar a Districte Ciutat, lluitarà per salvar Oxigena d’una terrible profecia i, salvar així, el seu propi món.
  • La ciència del so. Gifford, Clive (2022). Barcelona: Edebé. Com funciona en realitat un telèfon? Què són els ultrasons i com formen una imatge? Per què la veu sona diferent per a un mateix que per als altres? Explora les increïbles maneres en què el so es produeix, se sent i funciona amb aquesta fantàstica guia il·lustrada interactiva. Inclou material per construir sis màquines funcionals.

Recomanacions des del CENEAM:

  • Ecorrelatos inacabados. Sin fecha de caducidad. El llibre recull vint-i-vuit ecorrelats, contes senzills si es vol, sobre la naturalesa i la visió ecosocial del complex món en què vivim. Bastants, tenen com a protagonistes a éssers petits, habitualment oblidats com: les formigues, les abelles, els polps, els pardals o les roselles. També es diuen coses sobre les desorientacions humanes: la gent prefereix mirar-se a si mateixa abans que ampliar els horitzons de futur per a apreciar un medi ambient compromès.
  • Novetats bibliogràfiques. Aquí podeu trobar les novetats bibliogràfiques que s’han incorporat, el mes de maig als fons del Centre de Documentació del CENEAM.

Els de sempre:

Recursos per a l’Educació Ambiental des del Servei Documental d’Educació Ambiental:
  • Llibres i revistes. Part del fons del servei de documentació està format per assajos, guies, llibres infantils i juvenils, materials didàctics i revistes centrades en temàtica ambiental (ex.: consum responsable, educació ambiental, ecologia, qualitat ambiental, biodiversitat, energia, aigua, residus, agricultura, horticultura, mobilitat, construcció, etc.).

  • Maletes pedagògiques. El servei disposa de diferents maletes per tractar temàtiques com ara el canvi climàtic, l’alimentació sostenible, la qualitat de l’aire i la mobilitat, diferents tipologies d’energia, i altres. Cada maleta conté materials i recursos que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents nivells educatius. El préstec de les maletes pedagògiques és gratuït i té una durada de 15 dies (prorrogables si no hi ha cap altra reserva), incloent-hi el dia de recollida i el de retorn. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre les maletes pedagògiques i com fer la reserva.

  • Documentals. Selecció de documentals de temàtica ambiental formada per sèries de ficció dirigides a un públic infantil, vídeos i material pedagògic per a totes les etapes educatives, i documentals dirigits a joves i a adults.

  • Aparells de mesura. Per a dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu i a les organitzacions en el marc del desenvolupament d’eixos transversals com la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i l’energia. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre els aparells de mesura i com fer la reserva.

  • Jocs i titelles. L’SDEA disposa d’una col·lecció de jocs sobre temàtiques diverses i un conjunt de titelles de diferents aliments.

 

L’espai proporciona més de 200 recursos perquè docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.

 

Eina de descobriment de la documentació analògica o digital gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona i on podeu trobar altres recursos per a la vostra activitat.

Comparteix la notícia