Categories: GeneralPublished On: 27/11/2023

Recursos per a l’educació ambiental a novembre 2023

En el mes de novembre compartim diferents recursos per a l’educació ambiental. Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

 

Recomanacions des del CENEAM:

  • Recull d’experiències de Ciència Ciutadana. Una manera de produir coneixement científic nou a través d’un projecte estructurat de recerca col·lectiva, participativa i oberta.
  • Col·leccionant sostenibilitat. Petites píndoles mensuals sobre consells per tenir estils de vida més sostenibles. Al setembre: Apunta’t al Consum Responsable!
  • Breu guia per a Escoles Resilients. Guia adreçada al professorat que ofereix idees per convertir els centres educatius en motors de la necessària resiliència ecosocial. Pretén animar l’acció i el reconeixement de què ja es fa.
  • Viure sense tòxics. Manual per comprendre com es pot viure de manera més sana, aprendre a reconèixer els agents ambientals nocius i sovint invisibles i sobretot com donar-los solució.
  • Novetats bibliogràfiques. Aquí podeu trobar les novetats bibliogràfiques que s’han incorporat, el mes d’octubre, als fons del Centre de Documentació del CENEAM.

 

Novetats al Servei d’Educació en Educació Ambiental:

Miracle, M., i Blasco, J.A. (2023). La ciutat del futur. Ajuntament de Barcelona, Zahori books.

Descobreix les fascinants iniciatives que es duen a terme a diferents ciutats del món per fer front al canvi climàtic. La Teresa, una nena de Barcelona, ho té clar: els joves han d’impulsar l’acció climàtica. Ella també vol ajudar a construir la ciutat del futur, i farà un viatge per conèixer projectes innovadors d’arreu del món pensats per fer front al canvi climàtic.

VVAA (2021). Canviem el sistema, no el clima: cap a una transició ecològica justa: crítiques i propostes per fer front a l’emergència climàtica. Centdeu-Malapeça.

El llibre pretén traçar les principals línies de canvi contra l’emergència climàtica que afecten la nostra ciutat i al país, des de diverses perspectives i àrees de la vida. És una proposta per posar en moviment la ciutadania i animar a un canvi d’hàbits, descobrir la situació actual i la urgència de conscienciar que no hi ha més oportunitat que el moment actual. Una reflexió coral i crítica sobre el col·lapse actual i els reptes en clau local per combatre l’emergència climàtica.

Gerónimo, G, i Barea, C. (2021). Zero waste para chicas con prisas. Zenith.

Guia dirigida a joves amb recomanacions per fer compres sense plàstic, idees per començar a generar i reduir residus, trucs per aconseguir un armari sostenible, i altres propostes pràctiques.

Maestra de pueblo, Picazo Marco, C. (2020). Maestra de pueblo: borrón y cuenta nueva. Grijalbo.

Novel·la gràfica on s’expliquen les aventures de María, coneguda com a Maestra de pueblo, la professora més divertida d’internet. En aquest llibre torna amb més aventures, més humor, més hores de classe a la seva primera experiència laboral, i més problemes. Res sembla sortir-li bé!

Els de sempre:

Recursos per a l’Educació Ambiental des del Servei Documental d’Educació Ambiental:
  • Llibres i revistes. Part del fons del servei de documentació està format per assajos, guies, llibres infantils i juvenils, materials didàctics i revistes centrades en temàtica ambiental (ex.: consum responsable, educació ambiental, ecologia, qualitat ambiental, biodiversitat, energia, aigua, residus, agricultura, horticultura, mobilitat, construcció, etc.).

  • Maletes pedagògiques. El servei disposa de diferents maletes per tractar temàtiques com ara el canvi climàtic, l’alimentació sostenible, la qualitat de l’aire i la mobilitat, diferents tipologies d’energia, i altres. Cada maleta conté materials i recursos que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents nivells educatius. El préstec de les maletes pedagògiques és gratuït i té una durada de 15 dies (prorrogables si no hi ha cap altra reserva), incloent-hi el dia de recollida i el de retorn. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre les maletes pedagògiques i com fer la reserva.

  • Documentals. Selecció de documentals de temàtica ambiental formada per sèries de ficció dirigides a un públic infantil, vídeos i material pedagògic per a totes les etapes educatives, i documentals dirigits a joves i a adults.

  • Aparells de mesura. Per a dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu i a les organitzacions en el marc del desenvolupament d’eixos transversals com la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i l’energia. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre els aparells de mesura i com fer la reserva.

  • Jocs i titelles. L’SDEA disposa d’una col·lecció de jocs sobre temàtiques diverses i un conjunt de titelles de diferents aliments.

 

L’espai proporciona més de 200 recursos perquè docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.

 

Eina de descobriment de la documentació analògica o digital gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona i on podeu trobar altres recursos per a la vostra activitat.

Comparteix la notícia