Inici > Actualitat > Recursos per a l’educació ambiental a octubre 2023
Categories: GeneralPublished On: 10/10/2023

Recursos per a l’educació ambiental a octubre 2023

 

En el mes d’octubre compartim diferents recursos per a l’educació ambiental. Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

Destaquem:

Herrero, Y. (2021). Los Cinco elementos: una cartilla de alfabetización ecológica. Artmarcadia.

Temàtiques: AmbientalismeEcologia socialEcologia humanaEcologisme.

La Yayo Herrero proposa analitzar l’actual crisi ecosocial a partir de cinc elements (l’aigua, l’aire, la terra, el foc, i la vida), per poder desenvolupar una consciència que hauria de donar-nos la força per fer-nos càrrec del món com a projecte viable. Aquest assaig ens convida a l’activisme, i alhora és un cant apassionat a la vida plena en el nostre planeta.

 

Biehl, J. (2018). Las Políticas de la ecología social: municipalismo libertario. Virus.

Temàtiques: Municipis Govern i administracióEcologia socialDemocràciaLlibertarianisme.

En aquest llibre, la Janet Biehl ens presenta de manera sintètica un conjunt d’idees que conformen el pensament de Bookchin (s’inclou una entrevista amb ell), entorn del tema del municipalisme llibertari. La seva estructura és la d’un manual divulgatiu, que té com a objectiu obrir el debat i esbossar una sèrie de propostes d’actuacions per començar a desenvolupar formes de participació directa i efectiva a escala municipal.

 

Alberton, M., Cocciolo, E. (Coord). (2023). Revista d’estudis autonòmics i federals: Journal of self-government37. Generalitat de Catalunya. Institut d’Estudis de l’Autogovern.

Temàtiques: GovernançaCanvi climàtic

Volum dedicat a a fer un estudi comparat de la governança en relació amb el canvi climàtic als estats descentralitzats de la Unió Europea. Inclou un presentació i cinc estudis específics, que aborden el casos d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya i Itàlia.

El dia 20 de setembre es va fer la presentació d’aquest volum a La Fàbrica del Sol, amb la presència del conseller Mascort.

 

Fernández Durán, R. (2022) El Antropoceno : la expansión del capitalismo global choca con la biosfera. Virus.

Temàtiques: Capitalisme Aspectes ambientalsCanvis climàticsBiosfera.

L’autor mostra en aquesta obra la relació entre el model capitalista extractiu i el procés de devastació exponencial que assoleix regions i societats humanes senceres. El llibre explica, a través de la mirada ecologista com eina d’anàlisi crítica, les diferents formes en les quals l’extractivisme ha acabat amb ecosistemes sencers, i el seu vincle amb una societat de consum (auto) destructiva.

 

Els de sempre:

  • Recursos del Servei Documental d’Educació Ambiental:
  • Llibres i revistes. Part del fons del servei de documentació està format per assajos, guies, llibres infantils i juvenils, materials didàctics i revistes centrades en temàtica ambiental (ex.: consum responsable, educació ambiental, ecologia, qualitat ambiental, biodiversitat, energia, aigua, residus, agricultura, horticultura, mobilitat, construcció, etc.).

  • Maletes pedagògiques. El servei disposa de diferents maletes per tractar temàtiques com ara el canvi climàtic, l’alimentació sostenible, la qualitat de l’aire i la mobilitat, diferents tipologies d’energia, i altres. Cada maleta conté materials i recursos que estan adaptats per poder treballar les activitats a diferents nivells educatius. El préstec de les maletes pedagògiques és gratuït i té una durada de 15 dies (prorrogables si no hi ha cap altra reserva), incloent-hi el dia de recollida i el de retorn. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre les maletes pedagògiques i com fer la reserva.

  • Documentals. Selecció de documentals de temàtica ambiental formada per sèries de ficció dirigides a un públic infantil, vídeos i material pedagògic per a totes les etapes educatives, i documentals dirigits a joves i a adults.

  • Aparells de mesura. Per a dur a terme pràctiques d’aprenentatge al centre educatiu i a les organitzacions en el marc del desenvolupament d’eixos transversals com la contaminació acústica, la contaminació de l’aire i l’energia. A continuació trobareu tota la informació necessària sobre els aparells de mesura i com fer la reserva.

  • Jocs i titelles. L’SDEA disposa d’una col·lecció de jocs sobre temàtiques diverses i un conjunt de titelles de diferents aliments.

 

L’espai proporciona més de 200 recursos perquè docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.

 

Eina de descobriment de la documentació analògica o digital gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona i on podeu trobar altres recursos per a la vostra activitat.

Comparteix la notícia