Inici > Actualitat > Recursos per a l’educació ambiental per al mes de desembre
Categories: GeneralPublished On: 05/12/2022

Recursos per a l’educació ambiental per al mes de desembre

En el mes de desembre compartim aquests recursos que ens arriben des de Barcelona Activa i la SDEA (Servei de documentació d’educació ambiental)

 

1. Guia per a elaborar el pla director d’un equipament d’educació ambiental municipal

Elaborada pel departament d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona. Es pot consultar i descarregar en línea de manera gratuïta o, si ho preferiu, demanar-la impressa per un cost de 5€. Troba-la aquí.

 

2. Directorio de la energía: directorio de fuentes de información sobre energía
Comité de Documentación Energética. Directorio de la energía: directorio de fuentes de información sobre energía. Foro Nuclear (coord.). http://directoriodelaenergia.es

Temàtiques: Energia.

Cercador de fonts d’informació especialitzada en recursos i fonts informatives primàries sobre energia i medi ambient, tant en l’àmbit nacional com internacional. És fruit del treball col·laboratiu de biblioteques i centres de documentació d’institucions i empreses de gran rellevància en el sector energètic. Té com a objectiu principal proporcionar informació i traslladar a la comunitat investigadora, educadora i a la ciutadania en general el coneixement sobre l’energia.

 

2. Un estudio para la participación ambiental, la ciudadanía activa y las redes vecinales ante la emergencia climática

Contreras, C. (2022). Un estudio para la participación ambiental, la ciudadanía activa y las redes vecinales ante la emergencia climática. Fuhem. https://www.fuhem.es/wp-content/uploads/2022/11/Dosier-participacion-ambiental-Cristina-Contreras.pdf

Temàtiques: Canvis climàtics – Aspectes socialsDesenvolupament sostenible – Participació ciutadana.

Estudi sobre el projecte Barris pel Clima (BxC) de Còrdova on la hipòtesi plantejada queda confirmada: la participació en BxC ha generat canvis personals i col·lectius cap a una major consciència ambiental. Gràcies a l’estudi s’han detectat factors d’èxit del projecte i s’han recopilat com a recomanacions per altres projectes d’educació ambiental, com per exemple, la projecció d’una mirada holística i integral, treballar des d’un àmbit territorial, desenvolupar processos participatius o col·lectivitzar els reptes, entre d’altres.

 

3. Amb calma

Williams, R. (2021). Amb calma. F. Hartas (il.). Flamboyant.

Temàtiques: Atenció plenaJocs en l’educació ambiental.

Baralla de cartes que inclou 30 jocs de creativitat i consciència, amb visualitzacions i exercicis que desperten l’amor i la cura pel món natural que tenim a l’abast de la mà. És un recurs idoni per dur a terme activitats senzilles i relaxants que serviran per destensar-se, concentrar-se i assossegar-se en aquest món tan atrafegat. Les cartes estan inspirades en el llibre Amb calma, un binomi captivador pensat per a naturalistes de totes les edats.

 

4. Con calma: 50 historias de la naturaleza

Williams, R. (2021). Con calma: 50 historias de la naturaleza. F. Hartas (il.). Flamboyant.

Temàtiques: Natura – EnsenyamentNatura – Llibres per a infantsAtenció plena – Llibres per a infantsFauna – Observació.

Obra infantil il·lustrada amb històries que conviden a contemplar successos quotidians de la natura. És una invitació a observar i gaudir allò que succeeix al nostre voltant amb fets i realitats que passen lentament, durant dies o setmanes, com seria una papallona que surt de la seva crisàlide. O també fenòmens que transcorren en un moment, com pot ser el trencar de les onades a la vora del mar o com es mouen els núvols.

 

5. BCN Explora

Podeu consultar tots els materials i recursos a BCNexplor@, eina de descobriment de la documentació analògica o digital, gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona.

Llegir més

 

6. Recursos des de la temàtica de la Innovació Socioeconòmica

Des de Barcelona Activa es fomenta i enforteixen les iniciatives emprenedores, entitats i empreses en l’àmbit de l’economia social i solidària (ESS) incorporant la mirada de la innovació socioeconòmica. Cooperen en l’impuls i la consolidació de projectes de cooperativisme, comunitaris i transformadors, mitjançant l’acompanyament i la formació, per a un desenvolupament sostenible i de proximitat. S’ofereixen recursos formatius, programes i d’altres, que podeu consultar i gaudir, encara que no estigueu ubicades a Barcelona.

Més informació

 

7. Guia “Ciència ciutadana i natura: un repte per a l’educació per a la sostenibilitat”

Aquesta guia aborda les potencialitats i l’impacte educatiu que tenen els projectes de ciència ciutadana per descobrir i conèixer la natura que ens envolta i per motivar, empoderar i comprometre infants i joves en la protecció de la biodiversitat.

Més informació

 

 

Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

Comparteix la notícia