Categories: GeneralPublished On: 02/02/2023

Recursos per a l’educació ambiental per al mes de febrer de 2023

En el mes de febrer compartim aquests recursos que ens arriben des de Barcelona Activa i la SDEA (Servei de documentació d’educació ambiental)

 

PER COMENÇAR

  1. Guía de recursos de educación ambiental 2022

Bueno, E., Lorente, P., Toril, R., Antolín, T., Herranz, G., Matesanz, I., Moreno, A., i García, P. (2022). Guía de recursos de educación ambiental 2022: para contribuir a la solución. CENEAM.

Recull de recursos temàtic elaborat pel Centre de Documentació del CENEAM amb una primera selecció de documents fonamentals en l’educació ambiental seguit de recursos i eines per a dur-la a la pràctica.

2. 170 acciones diarias para transformar nuestro mundo

170 acciones diarias para transformar nuestro mundo. (ca 2020). ONU.

Document divulgatiu que conté deu suggeriments diaris per a cada ODS amb la finalitat de produir canvis en el nostre entorn i construir un futur inclusiu, sostenible i resilient per a tothom.

 

PER QUI VULGUI SABER-NE MÉS

3. Un eco-despertar global

Economist Intelligence Unit. (2021). Un eco-despertar global: conciencia, compromiso y acciones en torno a la naturaleza.

Treball d’investigació elaborat per un panell d’experts que posa de manifest la preocupació creixent per la conservació dels nostres entorns naturals i l’interès pels cicles de producció sostenible.

4. Economia en el canvi climàtic

Vila, J. (2021). Economia en el canvi climàtic: full de ruta cap a la societat frugal. Icaria.

Lectura que té el propòsit d’explicar com podem enfocar el canvi cultural per fer la revolució pel canvi climàtic, amb mesures concretes per aplicar immediatament en qualsevol programa de govern.

 

FINS ALS 16 ANYS

5. Al jardí

Milbourne, A. (2019). Al jardí. Usborne.

De 0 a 3 anys. Conte amb solapes per estimular la curiositat dels petits lectors i descobrir quins animals habiten al jardí: ratolins, abelles, ocells, caragols, granotes… entre d’altres.

6. 10 idees per salvar el planeta

Fornasari, E. 2021. 10 idees per salvar el planeta. Animallibres.

De 8 a 12 anys. Decàleg d’accions senzilles i quotidianes per a contribuir a una millor gestió socioambiental, animant a compartir-les i a explicar-les.

 

MATERIALS DIDÀCTICS

7. Ciència ciutadana i natura

Escoda, V., García, J., Sala, M., i Xifra, C. (2022). Ciència ciutadana i natura: un repte per a l’educació, per a la sostenibilitat. Generalitat de Catalunya. Servei d’Educació Ambiental.

Guia que aborda les potencialitats i l’impacte educatiu que tenen els projectes de ciència ciutadana per descobrir i conèixer la natura que ens envolta, i per motivar, apoderar i comprometre infants i joves en la protecció de la biodiversitat.

8. Educación ambiental para un planeta sostenible

Estrada, J., Inaipil, C., Marín, F., i Peire, T. (Coords.). (2022). Educación ambiental para un planeta sostenible: propuestas didácticas. Octaedro.

Obra col·lectiva que pretén facilitar l’acció educativa del professorat, amb continguts didàctics, recursos operatius i noves construccions conceptuals, que ajudaran a entendre la profunditat del repte que hem d’afrontar.

 

WEBS IMPRESCINDIBLES

9. 26 de gener – Dia Mundial de l’Educació Ambiental

Generalitat de Catalunya. Medi Ambient i Sostenibilitat. 2022. 26 de gener – Dia Mundial de l’Educació Ambiental.

Pàgina web de la Generalitat de Catalunya amb contingut específic sobre els inicis i l’evolució de l’educació ambiental a Catalunya.

10. CENEAM

Centro Nacional de Educación Ambiental. 2022. CENEAM.

Portal del Centre Nacional d’Educació Ambiental que dona accés a: informació especialitzada; a programes de sensibilització i participació ciutadana; a materials educatius i exposicions; a documents i reflexions dels seminaris que organitzen periòdicament, etc.

 

PER DUR A LA PRÀCTICA

11. Ciència ciutadana, natura urbana i educació ambiental

Fundesplai, CREAF. (2020). Ciència ciutadana, natura urbana i educació ambiental.

Recull d’experiències de ciència ciutadana centrades en l’àmbit de la biodiversitat urbana. Pretén analitzar el potencial educatiu i transformador que la ciència ciutadana té sobre les persones i les comunitats participants, i identificar-ne els aspectes més rellevants.

12. El libro de los bichos

Tordjman, N. (2022). El libro de los bichos. Errata Naturae.

Guia de la col·lecció Los pequeños salvajes per dur a la pràctica l’observació d’arbres, ocells i bitxos que ens envolten, com són, com neixen, com es reprodueixen, com s’alimenten, com es defensen, etc.

 

 

Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

Comparteix la notícia