Categories: GeneralPublished On: 06/03/2023

Recursos per a l’educació ambiental per al mes de març de 2023

En el mes de març compartim aquests recursos que ens arriben des de Barcelona Activa i la SDEA (Servei de documentació d’educació ambiental)

 

  1. Primavera silenciosa

Carson, R. (2020). Primavera silenciosa. Crítica.

Temàtiques: EcologiaHome – Influència sobre la naturaContaminacióToxicologia ambientalProtecció ambientalPlaguicides – Aspectes ambientalsPlaguicides – ToxicologiaPlagues d’insectes – Control biològic.

Lectura recomanada perquè aborda un dels problemes més greus del segle XX: la contaminació que pateix la Terra. Carson utilitza un llenguatge transparent, el rigor propi de la millor anàlisi científica i exemples estremidors, per denunciar els efectes nocius que per a la natura tenia l’ús massiu de productes químics com són els pesticides, el DDT en particular.

 

2. El llibre dels perquès: els residus i el reciclatge

Daynes, K. (2021). El llibre dels perquès: els residus i el reciclatge. Usborne.

Temàtiques:  Residus – Llibres per a infantsReciclatge (Residus, etc.) – Llibres per a infantsResidus – Recuperació – Llibres per a infantsPreguntes i respostes per a infants.

Llibre-joc amb solapes que amaguen consells i propostes divertides per reduir i reciclar els residus. Inclou una primera part informativa sobre la gestió i la recollida dels residus amb alguna aportació històrica.

 

3. Insectos que ayudan al huerto y vergel ecológicos: conocer, atraer, alojar, conservar

Quintano, J. (2022). Insectos que ayudan al huerto y vergel ecológicos: conocer, atraer, alojar, conservar. La Fertilidad de la Tierra Ediciones.

Temàtiques: Insectes útils; Relacions insecte-planta; Horticultura; Plagues d’insectes; Insectes Hàbits i conducta.

Guia il·lustrada amb espectaculars macrofotografies per aprendre a observar i reconèixer insectes que ens ajuden als nostres cultius. L’anomenada fauna auxiliar la formen insectes beneficiosos per al conreu i per aconseguir, per exemple, evitar tractaments innecessaris i alhora, col·laborar amb la natura en comptes de desequilibrar-la.

 

4. El libro de los árboles

Tordjman, N. (2022). El libro de los árboles. Errata Naturae.

Temàtiques: Arbres – Llibres per a infants.

Llibre il·lustrat sobre els arbres on s’explica que són, quines són les diferents parts que els formen, com neixen, com creixen, quines particularitats tenen, etc. Cada capítol conté un apartat de curiositats, propostes d’observació i un test, del qual les solucions es troben al final del llibre.

 

5. Podeu consultar altres materials i recursos a BCNexplor@, eina de descobriment de la documentació analògica o digital, gestionada pel SEDAC i les biblioteques departamentals de l’Ajuntament de Barcelona.

 

6. L’APARADOR DE RECURSOS EDUCATIUS del servei de Medi Ambient de i Sostenibilitat de la Gencat recull més de 200 recursos per a que docents i educadors/es ambientals disposin de material divers per poder treballar les temàtiques ambientals dins i fora de l’aula.

 

Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

Comparteix la notícia