Categories: GeneralPublished On: 02/11/2021

Recursos per a l’educació ambiental recomanats pel mes de novembre

En aquest mes de novembre hi ha hagut novetats bibliogràfiques incorporades al fons documental del Servei de Documentació d’Educació Ambiental de l’Ajuntament de Barcelona.  Aquest mes la SDEA ha destacat 4 llibres:

1. Ingenios eólicos

Jiménez, J. M.
Ingenios eólicos: propuestas prácticas para el aprendizaje, la experimentación y el juego con la energia del viento. Arre: Pamiela, 2014.

Temàtiques: Energia eòlica; Educació ambiental; Material didàctic.  

Com a continuació de Ingenios solares, aquest llibre canvia d’energia renovable per passar-se a l’energia eòlica. Es fan propostes per la construcció de diferents aparells i objectes per aprofitar l’energia del vent explicant pas a pas la seva realització, des d’un molinet fins a un mini-aerogenerador. Pot servir perquè tant nens com adults aprenguin junts.

Llegir més

2. Els supertafaners salvem el planeta!

Ruiz, R., Martínez, B.
Els supertafaners salvem el planeta!: respostes ràpides per a preguntes enginyoses. Barcelona: Larousse, 2020.

Temàtiques: Ecologia – Llibres per a infants; Reciclatge – Llibres per a infants; Medi ambient – Protecció – Llibres per a infants; Preguntes i respostes per a infants.

Llibre amb preguntes i respostes perquè els infants puguin entendre la crisi climàtica actual. Dividit en tres temes: “les deixalles ho inunden tot”, “reduir, reutilitzar, reciclar” i “salvem el planeta”, els nens podran fer una primera aproximació a la sostenibilitat i com ajudar al planeta.

Llegir més

3. La bossa o la vida

Lladó, S.
La bossa o la vida: el 99% contra l’emergència climàtica. Manresa: Tigre de paper, 2020.

Temàtiques: Canvis climàtics; Escalfament global; Medi ambient – Protecció; Canvi social; Capitalisme – Previsió.

L’autor planteja d’una forma clara, didàctica i amena diferents perspectives de la crisi ecològica en què estem immersos. Mantenint l’actual ritme de vida de les societats occidentals, no hi ha molt marge de maniobra. L’autor, però, vol transmetre optimisme i que la victòria climàtica és possible.

Llegir més

4. El llibre dels perquès: el plàstic

Daynes, K., Tremblay, M.
El llibre dels perquès: el plàstic. Londres: Usborne, 2020.

Temàtiques: Contaminació – Llibres per a infants; Plàstics – Aspectes ambientals – Llibres per a infants; Medi ambient – Protecció – Llibres per a infants; Preguntes i respostes per a infants.

Llibre molt didàctic que conté un munt de qüestions i informació sobre el plàstic. Els lectors hauran d’aixecar les solapes per descobrir les respostes a les preguntes que es plantegen per descobrir com evitar que el plàstic sigui un problema pel nostre planeta.

Llegir més

Altres recursos que volem compartir:

5. Et necessitem. Els animals demanen ajuda per no desaparèixer del planeta

Jose Luis Gallego\Xavier McPherson (il·lustracions)

Un bon planeta per als nens. Uns bons nens per al planeta. En aquest àlbum il·Lustrat, onze espècies amenaçades d’extinció t’indiquen com pots col·laborar en el teu dia a dia per evitar la seva desaparició.

Per a tots els que estimem la natura els animals salvatges són la major riquesa que ens ofereix el planeta. Segons WWF, les poblacions mundials d’animals salvatges s’han reduït a la meitat en l’últim mig segle. Els éssers humans ens estem quedant sols al planeta. El nostre comportament cap a la natura està provocant una extinció massiva d’animals. Hem de reaccionar.

Més informació

6. Guía RED4C: ciencia ciudadana para el seguimiento del cambio climàtico en los ecosistemas

Aquesta guia pretén ser un document de referència per a l’impuls de projectes de ciència ciutadana relacionats amb el canvi climàtic. La guia és un dels resultats del projecte Red4C: Ciencia Ciudadana y Cambio Climático que té per objectiu principal la creació d’una xarxa de treball d’àmbit nacional formada per entitats i organitzacions, destinada a abordar la mitigació i adaptació del canvi climàtica mitjançant la participació ciutadana. 

Més informació

Descarrega la guia

Si ens voleu fer arribar informació sobre recursos educatius, envieu un correu a la secretaria tècnica de la SCEA: scea@scea.cat

Comparteix la notícia