Roses sense espines per una diada conscient i sostenible
En motiu de la Diada de Sant Jordi i Santa Jordina us convidem a conèixer la iniciativa #RosesSenseEspines, una campanya per un consum responsable i sostenible de roses que va néixer l’any 2014 per l’impuls i la voluntat d’alguns socis i sòcies de la Societat Catalana d’Educació Ambiental, prenent com a font d’inspiració l’article de l’Esther Vivas, Sant Jordi, roses i espines.
L’objectiu d’aquesta campanya és donar a conèixer els impactes ambientals, econòmics i socials que hi ha darrere del consum de roses i convidar a la reflexió. A més, es busca fomentar un canvi d’hàbits actiu a través de la proposta i recopilació d’alternatives més conscients i sostenibles.
El 98% de les roses que es venen són d’importació, provinents de països com Kenya, Etiòpia, Colòmbia i l’Equador, i el seu cultiu comporta greus impactes ambientals i socials. L’ús intensiu de plaguicides i la sobreexplotació d’aigua són alguns dels problemes associats a la indústria de les flors. Aquesta indústria està en mans de grans empreses amb inversió estrangera, que privatitza els béns naturals i provoca la pèrdua de seguretat i sobirania alimentària de les comunitats locals. A més, les plantacions es retiren un cop esgoten els recursos necessaris, sense assumir responsabilitat pel territori afectat.
Davant aquests fets, com a persones consumidores, tenim un paper important en aquesta indústria. És essencial promoure alternatives més sostenibles i conscients en el consum de roses, i contribuir a un consum més responsable i respectuós amb el medi ambient i amb les persones. Amb aquesta motivació, us proposem les següents accions:
- Regalar flors alternatives fetes amb materials reciclats o reutilitzats com ous, càpsules de cafè, tela, paper de diari, etc.
- Cultiva el teu propi roser o bé regala’n un, pensa en la sostenibilitat d’allò que regales.
- Reduir el consum de roses i optar per altres opcions de regal com llibres, roses de xocolata de comerç just, etc.
- Lluitar a escala internacional per evitar l’explotació de persones i medi ambient en les relacions comercials, com a través d’iniciatives polítiques i eleccions europees.
- En el cas de regalar la rosa tradicional, buscar roses amb segells de garantia com el de Flower Label Program, Bigot Fleurs, Eligfor, FLO (Fairetrade), Kenya Flower Council, que certifiquen pràctiques sostenibles i condicions laborals justes.
- Utilitzar les xarxes socials per compartir el hashtag #RosesSenseEspines i promoure consciència sobre la sostenibilitat de les roses.
- Accedir a recursos en línia com documents, articles i vídeos sobre la sostenibilitat de la indústria de les roses per aprendre’n més.
Altres anys hem recomanat comprar roses produïdes en zones locals com el Maresme o el Montseny (una producció en decaiguda i que no supera el 2%) per reduir l’impacte del transport. En cas de trobar-ne, aconsellem prioritzar-les, però, donada també la situació de sequera a Catalunya, no sabem quin serà el volum de roses locals disponibles als carrers, per la qual cosa no podem assegurar-ne la disponibilitat.
És possible mantenir la tradició de les roses de Sant Jordi de manera responsable i conscient, promovent les #RosesSenseEspines a través de les pràctiques sostenibles en aquesta indústria!
Per últim, us animem a compartir a les xarxes socials les vostres roses alternatives, penjant una imatge amb l’etiqueta #RosesSenseEspines i etiquetant a @scea_cat.
Des de la SCEA us desitgem una diada de Sant Jordi, Santa Jordina i Santa Georgina plena d’amor i moltes #RosesSenseEspines!