Categories: Entitats sòcies, GeneralPublished On: 01/07/2021

S’acaba la desena edició del projecte educatiu Embolcalls+Sostenibles

Embolcalls+Sostenibles (E+S) és un projecte educatiu que neix amb la finalitat de fomentar la reducció dels envasos als centres escolars de la ciutat i promoure la conscienciació, l’aprenentatge i la implicació de tota la comunitat educativa envers la prevenció de residus. S’inicia el curs 2011-2012 i ha estat conceptualitzat i desenvolupat des de l’inici per la Societat Catalana d’Educació Ambiental dins el paraigües del Programa Escoles+Sostenibles i gràcies al suport de la Direcció de Neteja i Gestió de Residus de l’Ajuntament de Barcelona.

Al llarg d’aquests 10 anys el projecte s’ha consolidat i ha anat guanyant en solidesa i coherència. Actualment és una de les Microxarxes del Programa Escoles+Sostenibles i es dirigeix als centres educatius de la ciutat de Barcelona.

Es proposa als centres desenvolupar un procés col·lectiu d’aprenentatge i transformació des de l’acció que els permeti avançar cap a uns esmorzars més conscients i cap a una escola més sostenible.

Aquest camí pretén ser una via per conèixer com són els nostres hàbits, valorar quins són els seus efectes, fer-nos càrrec dels impactes de les nostres accions i buscar solucions de manera col·lectiva per tal de revertir o minimitzar el problema. Promou la conscienciació de l’alumnat i el professorat facilitant un marc comú de treball i un seguit de recursos amb l’objectiu que cada centre pugui realitzar el procés amb èxit, adaptant-lo a les seves necessitats i interessos. També és una xarxa de centres que permet el intercanvi d’experiències, el suport mutu i l’obtenció de dades comunes per al disseny de futures línies d’acció sobre prevenció de residus a la ciutat.

Aquest curs s’ha abordat un escenari inestable i d’elevada complexitat a causa de la situació sanitària i social que estem vivint. Per això s’han posat molts esforços en adaptar el projecte per garantir la salut personal i col·lectiva de totes les persones implicades mantenint la qualitat i coherència de la proposta educativa. També en flexibilitzar-la per respectar les necessitats del professorat i centres participants.

D’aquesta edició destaquem:

Han participat un total de 49 centres educatius de la ciutat (amb 3.603 alumnes d’infantil, primària i secundària) i, tot i que traslladar tots els espais formatius, de treball en grup i interacció, a la virtualitat ha estat un gran repte, estem molt satisfetes del procés desenvolupat pels centres i dels aprenentatges i resultats assolits.

– Al finalitzar el curs un 60% dels esmorzars estaven embolicats amb embolcalls reutilitzables.

Abans de començar el projecte, l’alumnat dels 49 centres generaven prou residus durant un curs per fer-hi una filera des de BARCELONA fins a PUIGCERDÀ. Amb la reducció feta, el rastre arribaria a VIC.

Seguim observant com a nivell quantitatiu cada curs parteix d’una situació inicial més favorable pel que fa a hàbits de l’alumnat en relació a l’ús d’embolcalls reutilitzables. Això demostra que mica en mica el treball de prevenció de residus fa efecte i que els centres incorporen a la seva filosofia la cultura del residu 0. Canviar d’hàbits requereix molt d’esforç, però projectes com l’E+S van deixant empremta.

I ja estem treballant en la propera edició 21/22, per seguir millorant el projecte i fer-lo més transformador. Per cert, busquem un soci/a de la SCEA que es vulgui incorporar a l’equip. T’animes? Consulta l’oferta de feina per si els requisits encaixen amb el teu perfil.

Hem creat un vídeo-tutorial per fomentar que l’alumnat aprengui a fer-se els seus propis embolcalls. No te’l perdis!

Comparteix la notícia